Májová pobožnost na nám. sv. Petra

31.5.2008 

Mariánský měsíc zakončila ve Vatikánu modlitba růžence na Svatopetrském náměstí. Modlitba začala ve 20 hodin a pokračovala bohoslužbou slova, kterou v 21 hodin uzavřela promluva a apoštolské požehnání Benedikta XVI. O komentář jsme požádali kardinála Angela Comastriho, arcipresbytera Vatikánské baziliky:

?V minulých letech probíhala závěrečná pobožnost měsíce máje u Lurdské jeskyně ve Vatikánských zahradách. Každý rok jsme ale měli problém s tím, že se chtělo zúčastnit mnoho lidí a pro všechny nebylo místo. Abychom tedy vyšli vstříc velkému zájmu, kteří chtěli uzavřít mariánský měsíc spolu s Papežem, napadlo nás, že bychom se mohli přenést na náměstí svatého Petra. Do otevřeného náručí Svatopetrského náměstí se vejdou všichni, kdo se chtějí společně pomodlit růženec a vyslechnout Papežova slova a přijmout jeho požehnání.?

Benedikt XVI. pak na závěr mimo jiné řekl:

"Alžbětina slova v jejím duchu zažehnou chvalozpěv, jenž je autentickým a hlubokým ?teologickým? výkladem dějin: výkladem, který se musíme neustále učit od Té, jejíž víra je bez stínu a bez trhlin. ?Velebí má duše Pána?. Maria uznává velikost Boha. To je první nezbytný pocit víry; pocit, který dává bezpečí lidskému tvoru a osvobozuje jej od strachu i uprostřed dějinných bouří.
Maria nezůstává na povrchu a očima víry spatřuje v dějinách dílo Boží. Proto je blahoslavená, protože uvěřila: vírou totiž přijala Slovo Pánovo a počala vtělené Slovo. Její víra jí dala uzřít, že všechny trůny mocných tohoto světa jsou provizorní, zatímco trůn Boží je jedinou skálou, která se nemění a nepadá. Její
Magnificat ze vzdálenosti staletí a tisíciletí, zůstává nejpravdivější a nejhlubší interpretací dějin, zatímco výklady učiněné mnoha moudrými tohoto světa byly v průběhu staletí vyvráceny fakty."

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.