Řeholnice se zapojí do kampaně proti obchodům s lidmi

2.6.2008 

Řeholní sestry se vydávají do boje proti obchodu s živým zbožím. 50 řeholnic z 31 kongregací se sešlo v Římě s cílem vytvořit mezinárodní síť zaměřenou proti tomuto globálnímu jevu. Dnes zahájený pětidenní kongres organizuje Mezinárodní unie generálních představených ženských řádů, sdružující 1900 kongregací, do kterých patří 800 tisíc řeholnic. Projekt má být realizován ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci.

Odhaduje se, že obětí obchodu s živým zbožím se stává každý rok 600 až 800 tisíc lidí a celkový obrat činí kolem 3 miliard dolarů. Sestra Louise Madore při zahájení uvedla, že ?obchod s lidmi není izolovaným jevem, nýbrž úzce souvisí s globálními procesy, které mají zdroj v nespravedlivých hospodářských a politických vztazích a v zisku, působícím zbídačení celých skupin lidstva.? Podle předsedkyně Mezinárodní unie generálních představených ženských řádů jde o jev velmi složitý. Angažovanost právě v této oblasti nicméně označila za nezbytnou, pokud řády chtějí stát na straně bezbranných.

Ženské řeholní kongregace pracují od roku 2004 na mezinárodních projektech na resocializaci žen ulice. V zemích původu prostitutek organizují preventivní informační kampaně i školení pro řeholnice. Formačních schůzek pořádaných společně s Mezinárodní organizací pro migraci a velvyslanectvím USA při Svatém stolci se zúčastnilo již více než 4 tisíce řeholnic, které se chtějí do této oblasti pastorace zapojit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.