Zveřejněno Instrumentum Laboris říjnové biskupské synody o Božím slově

12.6.2008 

V tiskovém středisku Svatého Stolce bylo dnes dopoledne představeno Instrumentum Laboris 12. řádného zasedání biskupské synody, který se ve Vatikánu bude konat od 5. do 26. října na téma: ?Boží Slovo v životě a poslání církve.? Bibli vybral jako téma synody papež Benedikt XVI. a dokument několikrát připomíná jeho důraz na nutnost Písma pro život z víry.
Generální sekretář biskupské synody arcibiskup Nicola Eterović při představování dokumentu zdůraznil, že synodní reflexe by měla podpořit znalost a lásku k Božímu slovu. Bible, jak připomněl, je nejrozšířenější knihou na světě a byla přeložena do 2 454 jazyků. Je ale málo čtená a není vždy dobře pochopená. Proto je potřeba patřičná reflexe vztahu mezi Tradicí, Biblí a Magisteriem pro správnou církevní interpretaci Písma Svatého. Jedním z cílů synody je podle Instrumentum Laboris přispět k pochopení základních aspektů pravdy o Zjevení. Bible by se neměla číst náhodně, píše se v pracovním textu biskupské synody, a věřícím se má představovat srozumitelným jazykem.

Synoda, dodává arcibiskup Eterović, chce zdůraznit jednotu mezi Božím slovem a eucharistií, které jsou tak spojené, že vytvářejí jediný stůl Chleba života. Boží slovo vytváří společenství, inspiruje lásku, aby se snažila řešit problémy dnešního člověka a otvírá srdce úkolu sdílet to, co jsme zdarma přijali s ostatními. Boží slovo poslouchané s naprostou důvěrou a uváděné do praxe, přetváří život věřících. Arcibiskup Eterović vybídnul k uvažování o důležitosti Bible v kontextu ekumenického a mezináboženského dialogu a připomněl, že křesťanství je náboženství, založené spíše na osobě Ježíše Krista než na Písmu. Připomněl, že pro kulturu mnoha národů, zejména západních, představuje Bible jakýsi kodex, základ pro hledání autentického humanismu.

?Bible není výhradně pro křesťany, je to poklad celého lidstva. Skrze bratrský a osobní kontakt se může stát inspirací i pro ty, kdo nevěří v Krista,? stojí v dokumentu. Synoda se bude usilovat prohloubení lásky k Písmu Svatému, aby k němu věřící častěji hledali cestu, a bude se snažit podpořit také Lectio Divina a poukázat na vztah mezi Božím slovem a liturgií. Instrumentum Laboris má tři hlavní témata: první se zaměřuje na tajemství Boha, který k nám mluví, druhá na Boží slovo v životě církve a třetí na Boží slovo v poslání církve. Věnuje se ekumenickým a mezináboženským vztahům a mezikulturnímu dialogu. Dokument je koncipovaný jako odpověď na dotazy, které byly sepsány v diecézích během loňského roku. Má 80 stran a je rozdělený do osmi částí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.