Americký prezident na audienci u Papeže

13.6.2008 

Dnes ráno se Svatý Otec setkal s prezidentem Spojených Států Amerických, Georgem Bushem.
Setkání probíhalo podle oficiálního protokolu a nejdříve se tedy Benedikt XVI. pozdravil s prezidentem Bushem, společně s jeho manželkou Laurou doprovázenou americkou velvyslankyní při Vatikánu, Mary Ann Glendonovou. Zatímco se hlavy států odebrali na soukromé jednání, Laura Bushová a americká velvyslankyně se setkali s prefektem Papežského domu, arcibiskupem Jamesem Michaelem Harveym a později se k nim připojil také Státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone.

Podle oficiální tiskové zprávy Vatikánu, setkání probíhalo ve velmi srdečném duchu. Benedikt XVI. opětovně zdůraznil svou vděčnost za výjimečně vřelé přijetí, kterého se mu dostalo při jeho nedávné návštěvě Spojených Států. Poděkoval prezidentu Bushovi za jeho nasazení a odhodlanost bránit základní morální hodnoty. Dále se v rozhovoru věnovali hlavním tématům mezinárodní politiky jako jsou vztahy mezi Spojenými státy a Evropou, Blízkým východem, mírovým úsilím ve Svaté zemi, globalizaci, potravinové krizi, mezinárodnímu obchodu a výsledkům Rozvojových cílů milénia.

V druhé části setkání vyšel Benedikt XVI. společně s prezidentem Bushem do posledního patra věže sv. Jana, která se nachází ve Vatikánských zahradách, kde Svatý otec americkému prezidentovi ukázal velkolepý výhled na Řím a zvláště na kupoli Svatého Petra. Poté si hlavy států oficiálně vyměnili dary. Prezident Bush věnoval Svatému Otci jejich společnou fotografii a celé album snímků zachycující významné momenty z Papežovi cesty do USA. Svatý Otec mu na oplátku daroval také společnou fotografii, na které jsou zachyceni oba společně s prezidentovou ženou Laurou a dále čtyři svazky knih o bazilice sv. Petra. Na konci setkání se oba vydali na krátkou procházku do Vatikánských zahrad, kterou zakončili u Jeskyně Panny Marie Lurdské, kde se k nim přidala i první dáma s doprovodem. Zde je na závěr čekalo malé hudební vystoupení sboru Sixtinské kaple.

Benedikt XVI. již přijal prezidenta Bushe na audienci loni 9. června 2007. Dále se setkali 15. a 16. dubna tohoto roku při Papežově návštěvě ve Spojených státech

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.