Benedikt XVI. k účastníkům Mezinárodního kongresu katolických médií

20.6.2008 

?Katolická média, která hlásají lidem Evangelium, se podílejí novým způsobem na poslání Církve.? To jsou slova Papeže Benedikta XVI.k účastníkům Mezinárodního kongresu katolických médií, který se koná v těchto dnech Římě. Svatý Otec se s nimi dnes dopoledne setkal na audienci v Klementinském sále ve Vatikánu.

Benedikt XVI. ve svém projevu ve čtyřech hlavních světových jazycích dále řekl: ?Je důležité aby Slovo Boží přitahovalo, aby se zhmotňovalo díky rozhlasovému vysílání a dotýkalo se srdcí lidí dnešní doby a podílelo se na přeměně životů našich vrstevníků.? Dále dodal, že rádiové vysílání nám dovoluje znát Krista lépe, naslouchat Papeži a milovat Církev. Rozdílné formy komunikací jasně ukazují, že základní antropologická struktura člověka je vytvořena tak, aby jeden vstoupil do relace s druhým. ?Což se děje především díky Slovu. Ve své jednoduchosti a zdánlivé chudobě se Slovo vpisuje do společné gramatiky jazyka a nabízí se jako nástroj, který realizuje mezilidské vztahy.?

V další části svého projevu Svatý Otec analyzoval podmínky, ve kterých rádia působí na počátku třetího milénia:

?Dnes, i když používáte moderní technologie, slova která vysíláte jsou plná pokory a někdy se vám může zdát, že jsou ztracena mezi konkurencí jiných hlasitých a silnějších masmédií. Ale nebuďte sklíčení! Rozsíváte Slovo Boží, ?vhod i nevhod? (2 Tim 4,2), a tak naplňujete Ježíšův příkaz, aby Slovo Boží bylo hlásáno všem národům. (Mt 28,19). Slova, která vysíláte, se dostanou k ohromnému množství lidí, mezi nimiž jsou i osamělí, pro ty je vaše slovo znamená utěšující dar.?

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.