List biskupů představitelům G8

21.6.2008 

Biskupové sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska vyzvali představitele svých zemí, aby se konkrétně angažovali v boji proti chudobě a v ochraně životního prostředí. Před summitem G8 v Japonsku, plánovaným na dny 7. až 9. července, vydali předsedové biskupských konferencí států tvořících toto grémium společný list politikům. Připomínají v něm mimo jiné slova Benedikta XVI. z promluvy k plenárnímu zasedání OSN. Papež v něm vyzýval všechny národy ke spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí, zmírnění nerovností a v projevech solidarity s nejslabšími obyvateli planety, na které dopadají ?pouze negativní důsledky globalizace.?

Biskupové Francie, Itálie, Japonska, Německa, Kanady, Ruska, Spojených států a Velké Británie podpořili úsilí o podporu rozvoje, poctivé obchodní výměny, stejně jako o potlačení potravinové krize a pandemie AIDS. Upozornili, že klimatické změny nelze přičítat na vrub chudým, na které naopak dopadají jejich negativní následky, včetně konfliktů, růstu cen energie a škodlivosti pro zdraví.
Předsedové episkopátů G8 apelují na představitele svých zemí, aby uznali, že náklady spojené s klimatickými změnami mají nést bohatí, kteří se také na škodlivých emisích více podílejí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.