Benedikt XVI. k biskupům Hondurasu

26.6.2008 

Evangelizační práce se spíše než na účinnosti hmotných prostředků a lidských projektů zakládá na moci Božího Slova ? řekl dnes Benedikt XVI. jedenácti biskupům Hondurasu v rámci zakončení jejich kanonické návštěvy ad limina. Zdůraznil mimo jiné důležitou roli, kterou mají věřící laici jakožto katechisté a tzv. ?delegáti Slova?, jimž je třeba zajistit příslušnou formaci, zejména v oblasti sociálního učení církve.

?Oblast zvláštní pastorační péče představuje manželství a rodina. Jejich stálost přináší církvi a společnosti velký prospěch. V souvislosti s tím je třeba uznat, že byl učiněn významný krok, kterým byl do vaší ústavy zaveden prvek výraznějšího uznání manželského stavu. Víte však dobře, že nestačí jen zavést dobré zákony. Je třeba se věnovat také kulturní a katechetické práci, aby byla společnosti ukázána plná pravda a krása manželství, které je nepomíjející smlouvou života a lásky mezi mužem a ženou.?

Svatý otec připomněl také problémy, jakými jsou v Hondurasu chudoba, rostoucí projevy násilí, emigrace, poškozování životního prostředí, korupce a nedostatečná výchova. Benedikt XVI. biskupům Hondurasu vyjádřil uznání za jejich nasazení ve prospěch těch, kdo se ocitli v nouzi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.