Benedikt XVI. na audienci s novými metropolity

30.6.2008 

?Poslání pastýře se rodí z lásky ke Kristu?, řekl dnes Benedikt XVI. na audienci nových metropolitních arcibiskupů, kteří se v doprovodu věřících ze svých diecézí sešli v aule Pavla VI. po včerejší mši svaté, během níž jim Petrův nástupce předal pallia, odznak zvláštního pouta ke Kristovu náměstku. Celkem 40 biskupů, jejich rodinných příslušníků a věřících, kteří přišli z jejich diecézí zaplnili takřka celou audienční aulu a vytvořili národnostně rozmanité společenství. Proto také Benedikt XVI. v promluvě vystřídal celkem deset jazyků. Rok svatého Pavla, který v sobotu slavnostně zahájil římský biskup je podle Benedikta XVI. příležitost k posílení víry a křesťanů a jejich vztahů k církvi a jejím pastýřům:

?Obraz těla, ke kterému je církev přirovnávána, je jedním ze silných charakteristických prvků nauky sv. Pavla a proto v tomto jubilejním roce, který je mu zasvěcen, svěřuji vás, drazí arcibiskupové, právě jeho nebeské přímluvě. Apoštol národů kéž dá společenstvím, která jsou vám svěřena, růst v jednotě, misionářském rozmachu, svornosti a ve stálém pastoračně oživovaném apoštolském nasazení.?

Benedikt XVI. pak připomněl, že poslání pastýře, pasoucího Kristův ovčinec, se rodí z lásky ke Kristu:

?Pamatujme, že pro všechny pastýře je podmínkou jeho služby láska ke Kristu, před níž nic nesmí mít přednost. Ježíšova otázka: ?Šimone, synu Janův, miluješ mne??, položená Petrovi ať v našem srdci stále zní, drazí bratři, a vzbuzuje v nás pokaždé novou a pohnutou odpověď: Pane, ty víš všechno, ty víš, že tě miluji.?

První osobní zmínka Benedikta XVI. platila latinskému patriarchovi Jeruzaléma mons. Fouad Twalovi. Ve francouzské části promluvy pak vysvětlil význam pallia:

?Pallium symbolizuje jednotu pastýřů s Petrovým nástupcem, jakož i pastorační starost, kterou chová arcibiskup vůči Božímu lidu. Věřící pak těsnějším přilnutím ke Kristu odvážně dosvědčují pravdu ve společenství lásky.?

Anglicky pak Benedikt XVI. poukázal na povinnosti věřících laiků:

?Jako symbol tíže biskupského úřadu připomíná pallium také věřícím jejich povinnost podporovat pastýře církve modlitbou a velkodušnou spoluprací s nimi na šíření evangelia a růstu církve ve svatosti, jednotě a lásce. Kéž vás pouť ke hrobům sv. Petra a Pavla utvrdí v katolické víře, přijaté od apoštolů.?

Bouřlivý aplaus pak sklidil pozdrav adresovaný německým arcibiskupům, mezi nimiž byl také mons. Reinhard Marx arcibiskup diecéze Mnichov-Freising, a tedy ? jak řekl papež ? jeho ?domovské diecéze?. Svatý otec pak pozdravil nové arcibiskupy také španělsky, polsky, slovensky bělorusky, chorvatsky a rusky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.