Kard. Bertone o návštěvě v Bělorusku

3.7.2008 

?Byly otevřeny dosud nemyslitelné možnosti?, říká státní sekretář Svatého stolce kard. Tarcisio Bertone v obsáhlém interview, které poskytl po svém návratu z Běloruska vatikánskému deníku L´Osservatore Romano, kde bilancuje výsledky a své dojmy z této oficiální návštěvy.
V Bělorusku tvoří katolíci sice menšinu, říká kard. Bertone, ale za to poměrně početnou a velice aktivní, která s velkým nadšením veřejně svědčí o své víře. Velký hlad po víře a po důvodech víry je podle kardinála Bertoneho jedním z charakteristických projevů života tamějšího společenství, jak to zaznamenal např. během své návštěv na universitě v Minsku. V nemenší míře je to velký podíl věřících na humanitární činnosti, na Charitě, jejíž přínos společnosti je všeobecně ceněn. Za takřka idylickou označil kardinál Bertone situaci ekumenického soužití křesťanů v Bělorusku, což mu potvrdil jak pravoslavný metropolita Běloruska Filaret a ostatní pravoslavní představitelé, s nimiž se během své návštěvy setkal.

Kromě setkání s komunitou věřících, kterým věnoval většinu času své několikadenní návštěvy v Bělorusku, se kardinál Bertone setkal také s představiteli státu v čele s prezidentem Lukašenkem a ministrem zahraničí Martynovem. Tato setkání označil kard. Bertone za velmi přívětivá a slibná. V první řadě bylo dosaženo konkrétních výsledků směrem k případnému uzavření vzájemné základní dohody mezi Svatým stolcem a Běloruskem, přičemž ? jak dodal kardinál Bertone ? bude ještě třeba, aby obě strany tento návrh prostudovaly. Běloruská strana se mimo jiné kladně vyjádřila o možnosti vybudovat nové katolické kostely v zemi a dále biskupství v Minsku a nunciaturu.

Za svůj největší zážitek z návštěvy této východoevropské země označil kardinál Bertone setkání s 94 letým kardinálem Świątkem, bývalým vězněm komunistického režimu, který dosud působí pastoraci ve své diecézi v Pinsku, obklopen úctou a láskou věřících. Kardinál Bertone navštívil během své čtyřdenní cesty Minsk, Grodno a Pinsk, setkal se s akademickou obcí, s mládeží, s kněžími a seminaristy, kterých je v Bělorusku celkem 200. Cesta do Běloruska, jakož i všechny ostatní zahraniční cesty vatikánského státního sekretáře, dodal v závěru svého rozhovoru kard. Bertone, jsou vždycky předem i potom konzultovány se Svatým otcem, bez jehož rozhodnutí by, samozřejmě, nebyly možné, a to jak, co do výběru jednotlivých zemí, tak co do konkrétního programu jejich návštěv.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.