Katolická církev v Británii o duševních poruchách

4.7.2008 

?Duševní porucha může potkat každého ? 1 ze 4 osob v některém období svého života zakusí problém v oblasti duševního zdraví,? to je poselství katolické církve v Anglii a Walesu pro nadcházející Den pro život, který se koná v neděli 6. července. Letos chce katolická církev na britských ostrovech upozornit na potřeby těch, kdo trpí duševní poruchou, jejich přátel, rodin a ošetřovatelů a na podporu, kterou jim farní společenství a profesionální služby mohou poskytnout. Akci podporuje také mons. Elio Sgrecia, bývalý předseda Papežské akademie pro život.
? Tím, kdo ve farnosti dnes může trpět, je například mladá matka s poporodní depresí, místní obchodník se stresem, farář, muž, kterému nedávno zemřela žena na rakovinu nebo mladý člověk, který ztratil víru v život, stejně tak, jako někdo s viditelnou, těžkou a trvalou dušení nemocí,? stojí v materiálu, který pro farnosti ke Dni pro život, společně připravily biskupské konference Skotska, Irska, Anglie a Walesu.
?Někdy si lidé myslí, že pokud by byli lepšími katolíky, deprese, úzkost, závislost na alkoholu a podobné věci by se nedostavily,? říká předsedkyně Královské akademie psychiatrů, Sheila Hollins, a připomíná, že tento postoj je nepochopením duševních poruch. ?Říkat člověku, trpícímu depresí, že se má dát do kupy, je stejně neúčinné, jako říkat to člověku s rakovinou nebo srdeční vadou,? dodává.
Den pro život, který každoročně slaví katolická církev Skotska, Irska, Anglie a Walesu, je věnován šíření vědomí o hodnotě lidského života v každé jeho fázi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.