Finanční bilance Svatého stolce za rok 2007

9.7.2008 

Finanční bilance za rok 2007 je po třech letech opět v mínusu. Praví se tak ve sdělení 15 členné Rady kardinálů pro organizační a ekonomické záležitosti Svatého stolce, která zasedala minulý týden ve Vatikánu pod předsednictvím kard. Tarcisia Bertoneho. Schodek z minulého roku činí přibližně 9 milionů euro (9.067.960), přičemž výše příjmů za minulý rok činila necelých 237 milionů (236.737.207) euro a výdajů asi 246 milionů euro.

Z jednotlivých položek plyne, že zásadní příjmy od církevních institucí zůstaly na stejné výši jako v roce 2006, tj. přibližně 86 milionů euro, z čehož necelých 22 milionů pocházelo od biskupských konferencí a přes 64 milionů od řeholních institutů, hnutí a dalších institucí. Další část příjmů pochází z finančních aktivit a z nemovitostí. Snížení příjmů bylo mimo zejména ve sféře finančních operací způsobeno poklesem amerického dolaru.

Největší výdaje byly tradičně v oblasti médií, kam patří Vatikánský rozhlas, deník L´Osservatore Romano, Vatikánské televizní centrum a Vatikánské knižní nakladatelství. Nejvyšší náklady má Vatikánský rozhlas, který nemá žádné příjmy. Jeho provoz stál 14,6 milionů euro. Provoz římské kurie - hlavní instituce Svatého stolce, kde je zaměstnáno přibližně 3 tisíce osob (2.748) ? dosáhl výdajů přibližně 126 milionů euro.

Zvláštní bilanci má Vatikánský stát, jehož spravuje tzv. Governatorát, který zaměstnává necelé 2 tisíce osob (1.795). Zde vznikl přebytek 6,7 milionů euro, což je přibližně třikrát méně než předloni. Zvláštní výdaje si zde vyžádaly investice do sektoru bezpečnosti a největší zisk dosáhla Vatikánská muzea, která v roce 2007 navštívilo 4 miliony 300 tisíc osob.

V tiskovém sdělení rady kardinálů je podán také výsledek sbírky do fondu zvaného Svatopetrský haléř, který činil bezmála 80 milionů dolarů a který je určen na apoštolské a charitativní účely podle rozhodnutí Svatého otce. Největší sbírky sem přišly podle pořadí ze Spojených států, Itálie, Německa, Španělska, Francie, Irska, Brazílie a Jižní Koreje. Nejvyšší jednorázový dar na tento fond činil přes 14 milionů dolarů a pochází od jednoho dárce, který nechce být jmenován.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.