Globalizace v akci

21.7.2008 

Ohlédnutí za Sydney

V Sydney se skončilo setkání mladých věřících z celého světa. Nejen televize Noe, ale dokonce i Česká televize odvysílala v přímém přenosu sobotní vigilii mladých za účasti 235 tisíc osob. Škoda jen, že zmínka o konání tohoto přenosu na ČT2 chyběla v tištěných programech televizních stanic. Své diváky si však tato světová událost přece našla. Nejen v jednotlivých rodinách, ale dokonce veřejně na společném setkání více jak 7 tisíc mladých z České a Slovenské republiky na Velehradě. O této akci média informovala vcelku vyváženě a pozitivně, jak se sluší a patří. Televizní i novinové zpravodajství o papežově cestě do Sydney však jako obvykle poněkud zaniklo v moři podružných a nesouvisejících informací.

Nikoho vlastně ani nepřekvapuje, že světská média obdařují sympatiemi pochybné akce typu Czech Tek a nevědí si rady anebo i ohrnují nos nad setkáními pořádanými katolickou církví. V souvislosti s papežovou cestou do Austrálie masírovala atmosféru věřeného mínění opakovaným a potměšilým zdůrazňováním omluvy Benedikta XVI. za selhání, na kterých se nijak nepodílel, a účastníky setkání s papežem, kteří se za ním vydali za nemalých obětí přes půlku zeměkoule, popisovala většinou jako sympatické naivky, kteří patrně ani nevědí, proč přijeli. Karikaturní zpravodajství se stalo standardem, pokud jde o to poreferovat o církevním dění, a zároveň servírovat jako projev normality kdejakou exhibicionistickou manifestaci. Většina z nás si už zvykla na tuto mediální omšelost a nudné repetice vět, kterým chybí kontakt s realitou toho, o čem mají referovat. Nesouhlasit s tím, stěžovat si na to a případně proti tomu protestovat, je však to jediné, co se s tím dá dělat, jak říká nejmenovaný klasik.

Kdo byl v televizním přenosu ze sobotní vigilie svědkem hlubokého ticha, do něhož se na hipodromu pohroužila masa lidí pod širým nebem při eucharistické adoraci, nemůže nevidět utajený potenciál této mládeže ze 170 zemí celého světa. Masy těchto mladých ?obsadily? Sydney, a aniž by způsobily jakýkoli incident, vnesly tam svůj elán, založený na víře a hledání pravdy. Spánek na podlaze a skromná strava, avšak o to větší zábava. Nekonečné rozhovory, ale i modlitba, přátelství a rostoucí pocit spolupatřičnosti a spoluzodpovědnosti. Jinými slovy, globalizace v akci. Ta skutečná, zdola. Již druhé světové setkání mladých s papežem Benediktem XVI. ukázalo, že na těchto akcích vůbec nejde o toho či onoho papeže, ale o Toho, koho zde na zemi zastupuje a reprezentuje již dva tisíce let a u koho jedině lze najít odpověď na otázky, šeptané v srdci každého člověka.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.