V Tanzánii diskutují afričtí biskupové o udržitelném rozvoji

23.7.2008 

Evangelizace je ? starý a vždy nový úkol, který má svůj původ v samotném tajemství vtělení a svůj důvod ve vnitřní schopnosti evangelia zakořenit v každé kultuře.? Cituje ve svém poselství účastníkům konference pořádané Papežskou radou pro kulturu v tanzanijském Bagamoyo Benedikt XVI. posynodální apoštolskou exhortaci Pastores Gregis.

Účastníci čtyřdenní konference debatují nad tématem ?Pastorační výhledy Nové Evangelizace v kontextu globalizace a jejího vlivu na africké kultury.? Přítomní tu jsou jak členové Papežské rady pro kulturu, tak afričtí biskupové zodpovědní za pastoraci v oblasti kultury. Konference začala včera mší svatou, které předsedal kardinál Polycarp Pengo, a poté přečtením listu arcibiskupa Gianfranca Ravasiho, který se konference nemůže účastnit.

Benedikt XVI. ve svém poselství účastníky konference vyzval k tomu, aby hledali ?nové a účinné způsoby, jak představit neměnnou pravdu Evangelia a zejména hodnoty jako je radost ze života, respekt k nenarozenému dítěti, role rodiny a hluboký smysl pro společenství a solidaritu, které jsou vlastní Africkým kulturám. Jedním z motivů k uspořádání této konference byla snaha o prohloubení kulturní dimenze udržitelného rozvoje, která je pro budoucnost afrického kontinentu nezbytná. Ne náhodou se konference koná v Bagymoyo v Tanzanii, které v minulosti nechvalně proslulo trhem s otroky. V roce 1868 tu byla otevřena misie na ochranu obětí obchodu s lidmi a dnes se také africká církev zasazuje proti jeho moderním formám.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.