O.Lombardi o dovolené Sv.otce a programu na září

24.7.2008 

Benedikta XVI. čeká zítra schůzka s iráckým premiérem Nuri al-Malikim. V pondělí odjíždí na dovolenou, ale připravuje se už jeho program na září, kdy ho čekají dvě apoštolské cesty. Jedna do italského Cagliari a druhá do Francie ? do Paříže a do Lurd. Hovoří mluvčí Svatého Stolce, otec Federico Lombardi:

?Audience iráckého premiéra má velký význam v souvislosti s problematikou míru ve světě a hlavně v tak klíčové oblasti jako je Blízký východ. Ale jde také o problémy katolíků a křesťanů, kteří v této zemi žijí. Jak víme, jsou v obtížné situaci. Připomeňme smrt mons. Rahho a emigraci mnoha křesťanů ze země. Je to národ, na který hledíme s velkou účastí a velkými starostmi. Svatý otec se za něj každý den modlí.

Příští pondělí odjíždí Svatý otec do Bressanone, do Alto Adige, kde bude do 11. srpna odpočívat...

?Berassanone jako místo dovolené je změnou oproti minulým rokům. Je to volba Svatého otce. On chtěl jet na toto místo, které je spjato s mnoha vzpomínkami jeho života. Chtěl bych také zmínit, že je to místo, které má pro německou kulturu velkou hodnotu. My ho nazýváme Alto Adige a v němčině se mu říká Südtirol. A Svatý otec, jako velký muž německé kultury, se v tomto prostředí může cítit velmi dobře. Doufejme, že to pro něj bude čas odpočinku. Nejsou plánovány žádné oficiální akce kromě toho, co už se stalo tradicí, a to je setkání s kněžími zdejší diecéze. Určitě to bude bohatý a zajímavý rozhovor, tak jako i v minulých letech.?

Pak je tu také zářijový program...

Samozřejmě, že my už plánujeme také měsíc září. Svatého otce čekají důležité akce: cesta do Cagliari a cesta do Francie, do Paříže a Lurd. Pak je tu také biskupský synod, na to vše se Svatý otec připravuje. Je možné, že nějaký čas věnuje, pokud půjde všechno dobře a bude odpočatý, také druhé části své knihy o Ježíši a dokončení sociální encykliky, kterou už dlouho očekáváme. Nebo, kdo ví, jestli neplánuje už něco dalšího: minulý rok nám daroval encykliku o naději, kterou jsme nečekali a která uzrála v hloubce jeho modlitby.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.