Předseda COMECE kritizoval budoucí evropský ústavní dokument

22.10.2003 

Předseda Komise biskupských konferencí evropské unie (COMECE) biskup Josef Homeyer označil projekt budoucího evropského ústavního dokumentu za velké dílo. Zároveň znovu kritizoval preambuli dokumetu.

Projekt stojí za přijetí a za kompromis, uvedl včera v Berlíně biskup Homeyer. Podle jeho názoru však zůstává preambule příliš defenzivní a ?snižuje velikost mimořádných kulturních činů Evropy?.

Biskup Homeyer se zúčastnil tradičního setkání představitelů katolické církve s politiky. Mezi politiky nechyběl současný německý kancléř Gerhard Schröder, nebo předsedkyně KDU Angela Merkel.

Předseda COMECE považuje odkaz na Boha v preambuli Konstitue za nutný. Všímá si, že každá ústava sekularizovaných společenství se snaží chránit před totalitarizmy. Kdo jiný může garantovat, že rozhodnutí provedené ve shodě s procedurou nás nezavedou k genetickým manipulacím a klasifikaci lidí, ptal se biskup Hildesheimu.

Zdůraznil, že současná podoba ústavy nijak nereflektuje kulturní totožnost Evropy. ? Podobná formulace by mohla docela dobře stát v čínské nebo indické konstituci ? kritizoval biskup Homeyer.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.