Modlitba růžence ve Vatikánských zahradách

30.7.2008 

Stovka věřících se včera večer zúčastnila modlitby růžence ve Vatikánských zahradách. Stezky lemovalo procesí s pochodněmi, které se zastavovalo před votivními zobrazeními Panny Marie Czenstochowské, Panny Marie z Guadalupe, Fatimy, Lurd, Panny Marie Ochránkyně a Panny Marie Matky Milosrdenství a rozjímalo tajemství bolestného růžence. Na přání kardinála Comastriho, papežského vikáře pro Vatikán, který modlitbě předsedal, se shromáždění modlilo především za mladé, kteří nežijí spořádaným životem.

Tradice modlitby růžence ve Vatikánských zahradách na svátek svaté Marty vznikla v roce 1995 z iniciativy mons. Raffaella Lavagna, který tak chtěl reflektovat dva způsoby vztahu k Ježíši, které Marta a Marie, tak jak je popisují evangelia, představují. Jeden způsob je činný a druhý kontemplativní. K tomuto rozjímání se sjednocují věřící ve Vatikánských zahradách každoročně. Díky zvukovému přenosu se k nim připojují také klauzurované benediktinky z kláštera Mater Ecclesiae, které do Vatikánu přišly na přání Jana Pavla II. Sestry vedly modlitbu posledního desátku. Jejich představená, matka Maria Sofia Cicchetti pak přednesla poselství sester:

? Z ticha a samoty naší klauzury posíláme všem a každému slova víry, naděje a křesťanské lásky a prosíme Pannu Marii, Pannu ticha, naslouchání a služby, abychom se stále více podobaly jejímu synu Ježíšovi a tak jsem se také my, Marty a Marie, stávaly nositelkami lásky, pokoje a jednoty tam, kam nás Pán pošle sloužit Církvi a bratřím. Tak se můžeme stát nástroji pokoje pro svět, který tolik žízní po míru a jednotě.?

Něha k Juanu Diegovi v 16. století v Mexiku, důraz na modlitbu, na milosrdenství a na odpuštění projevené ve Fatimě, naléhavá žádost přimlouvat se za hříšníky opakovaná v Lurdech, to jsou jen některé aspekty historie mariánských zjevení, které byly včera při modlitbě ve Vatikánských zahradách připomenuty a které ukazují mateřskou lásku Panny Marie ke křesťanům, její starost o spásu lidstva a její výzvy k neustálým modlitbám za jeho obrácení.
Po modlitbě bolestného růžence se kardinál Comastri zastavil u toho, jakým způsobem se modlíme:

?My často nejsme dostatečně přesvědčeni o důležitosti modlitby a proto jí snadno zanedbáváme a hlavně jí neprožíváme s dostatečnou hloubkou. Musíme věřit, že s modlitbou můžeme Pána přinést mnoha lidem.?

Rozjímání růžence zakončilo čtení z Danteho Božské Komedie:

?Panno Matko, Dcero svého Syna, pokorná a nejvznešenější stvoření, opěrný bode věčné rady. Ty´s ta, která jsi povznesla lidskou přirozenost, ano, protože její Tvůrce neváhal stát se jejím výtvorem.?

Účastníkům včerejší modlitby ve Vatikánských zahradách zaslal poselství také Svatý otec, který je v současné době na dovolené v Brixenu. Na jeho počest také v závěru setkání zazněla papežská hymna.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.