Orchestr Evropy zahraje k 30. výročí úmrtí papeže Pavla VI.

30.7.2008 

Už jsou tomu dva roky, co se náměstí v Castel Gandolfo před papežskou rezidencí poprvé zaplnilo lidmi a hudebníky, aby uctili nedávno zvoleného nástupce Petrova: Benedikta XVI. Právě tehdy se zrodil Spojený symfonický orchestr Evropy (OSEU), který je spolu s Kronstadt Philharmoniker první evropskou formací tvořenou ze špiček profesionálních hudebníků lyrických nebo symfonických orchestrů Itálie, Německa, Francie, Holandska, Belgie, Rumunska a Ruska. I přes velký úspěch se o tomto orchestru přes dva roky nemluvilo. Není těžké představit si, s jakými problémy se iniciativy tohoto druhu musely potýkat. ?Už loni jsme byli požádáni o další koncert, ale nechtěli jsme, aby se jednalo jen o nějaký sporadický čin. Přáli jsme si postavit naše vystoupení na pevnějších základech.? říká pianistka a umělecká ředitelka Rosanna Tomassi.

Hlavním cílem koncertu, který se bude konat v podvečer 6. srpna na stejném náměstí jako před dvěma roky, je oslavit třicáté výročí úmrtí papeže Pavla VI. právě v Castel Gandolfo. ?Bude se jednat o vzpomínku vyjádřenou hudbou,? dodává biskup Albana, Mons. Marcello Semerano, kterou tento papež viděl jako schopnost interpretace přání, starostí a touhy lidské duše po absolutnu.? Hlavním ředitelem tohoto orchestru je Holanďan Gerard Oskamp. A právě on bude 6. srpna dirigovat předehru k Mendelssohnovým Hebridám a další dvě známé symfonie, K 550 od Mozarta a Pátou od Beethovena.
Byl již stanoven program koncertů v oblasti Castelli Romani prozatím jednou za měsíc i do budoucna. První ?Velký vánoční koncert? je naplánován na prosinec.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.