Kard. Kasper na Lambethské konferenci

31.7.2008 

V Canterbury se pomalu blíží ke konci takzvaná Lambethská konference. Oficiálně skončí v neděli. Včera na ní vystoupil kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Ve své řeči se věnoval především dvou hlavním sporným tématům: jednak svěcení deklarovaných homosexuálů a jednak biskupskému svěcení žen. Postoj k těmto dvěma problémům nerozděluje jen anglikány a katolíky, jsou předmětem sporu také uvniř aglikánského společenství. Kardinál Kasper připomněl některé pasáže z dokumetu ?Vita in Cristo,? který v roce 1994 odsouhlasila Mezinárodní anglikánsko-římskokatolická komise a v jehož textu stojí, že aglikáni a katolíci se shodují na tom, že homosexuální aktivity stojí mimo přirozený řád. Nedošlo ovšem ke shodě na pastoračních postupech.
Katolický pohled na homosexualitu i svěcení žen vychází z Písma, připomněl kardinál Kasper. A praxe biskupského svěcení žen způsobuje závažné překážky v ekumenických vztazích. "Ačkoli náš dialog přinesl shodu ohledně pohledu na kněžství, biskupské svěcení žen znemožňuje katolické církvi uznat posloupnost anglikánů.? ?Zdá se mi, že snaha anglikánského společenství být vedeno biskupy a zároveň řízeno synodálně často brání uchování si apoštolskosti víry a že řízení za pomoci synodů, jež jsou chápané jako parlamentární proces, často brání onomu biskupskému vedení...? dodal předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.
Jaká je podle kardinála Kaspera budoucnost anglikánsko-katoliských vztahů? ?Myslím, že v našemu dialogu, který směřuje k viditelé plnosti společenství, byl učiněn krok zpět, že cíle našeho dialogu se staly méně definitivní a jeho charakter se tak vytratil. Ačkoli společný dialog může i poté přinést dobré výsledky, nedosáhne už oné dynamiky, která vzniká z možné reálné jednoty, kterou po nás Kristus žádá, nebo ze společné účasti na stolu Páně, po které tolik toužíme," uzavřel kardinál Kasper.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.