Zítra začnou oslavy v bazilice Santa Maria Maggiore

4.8.2008 

Prvními nešpory a mší svatou začne dnes svátek Zasvěcení baziliky Santa Maria Maggiore. Nešporám bude předsedat hlavní kněz baziliky, kardinál Francis Law a mši svaté biskup Albána, mons. Marcello Semerano. Oslavy vyvrcholí zítra pontifikální mší svatou v deset hodin dopoledne slouženou opět hlavním knězem baziliky. Druhé nešpory budou zítra v 17.00 hodin a v 18.00 hodin uzavře svátek mše svatá, jíž bude předsedat sekretář Kongregace pro klérus, arcibiskup Mauro Piacenza.

V průběhu zítřejších dopoledních slavností, při zpěvu Gloria a při večerních nešporách při Magnificat se ze stropu baziliky snese oblak bílých okvětních lístků, který pokryje celou podlahu jako znamení ideálního spojení mezi shromážděným lidem a Matkou Boží což bude jakýmsi moderním pojetím ?zázraku sněhu?.
Připomeňme, že v noci ze 4. na 5. srpna 358 se Panna Maria zjevila ve snu papeži Liberiovi a požádala ho, aby byl postaven kostel na místě kde nasněží. A tak na Eskvilinském pahorku, kde dříve stála jen malá kaple, byl vybudován kostel nazývající se původně Santa Maria ?ad nives?, tedy ?sněžná?. Současná bazilika Santa Maria Maggiore je považována za vůbec jedno z nejstarších mariánských poutních míst Západu. Papež Sixtus III. si ji přál jako památku na Efezský koncil, kdy byla Marie proklamována Matkou Boží. Bazilika se nazývá ?maggiore?, tedy česky ?větší?, právě díky své velikosti. Santa Maria Maggiore má také další názvy, např. ?ad praesepe?, tedy ?jesliček?, tak byla nazývána již od šestého století, kdy do ní byly přineseny stoly ze starodávných jesliček, o kterých se domnívali, že by mohli být Dítě Ježíše.

Monika Vývodová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.