Benedikt XVI. navštívil rodiště sv. Josefa Freinademetze

5.8.2008 

Benedikt XVI. dnes navštívil Oies v údolí Val Badia, rodiště svatého Josefa Freinademetze, kněze ze Společnosti Božího Slova a misionáře v Číně. Jde o první oficiální návštěvu v Jižním Tyrolsku, kde papež tráví svou dovolenou.
O postavě tohoto světce z přelomu 19. a 20. století hovoří mluvčí Svatého Stolce, o. Federico Lombardi:

?Freinademetz je pro tento kraj velkým světcem moderní doby. Katolíci jsou na tuto postavu velmi hrdí, protože odešel odtud, z pohoří Dolomity, z malinké vesničky až tak daleko, aby hlásal Boží slovo rovnou v tak velké zemi jako je Čína. Učinil hlubokou duchovní cestu, ať už jde o ctnosti, nebo z pohledu kulturního, tedy, že překonal nekonečnou vzdálenost mezi kulturou Jižních Tyrol a Číny.?

Mohli se této události zúčastnit také věřící?

?Ano, je to hezká věc, byla ohlášena s určitým předstihem, takže to nebyla jen příležitost k soukromé pobožnosti Svatého otce, ale všech obyvatel tohoto místa. Papež k rodnému domu Josefa Freinademetze, který se nachází v malé vesničce na kopci, přiletěl helikoptérou. Po návštěvě tohoto domku, tak typického pro zdejší kraj, se odebral do nedalekého kostelíku. Tam ho už čekala početná skupinka věřících. S těmi se krátce pozdravil, jeho slova mohli naslouchat i ti, kdo byli před kostelíkem. Pro obyvatele Val Badia to byla velká slavnost.?

V neděli popřál Svatý otec zdárný průběh Olympijským hrám v Pekingu a dnes uctil misionáře tak pevně spjatého Čínou. Zdá se, že Benedikt XVI. na Čínu myslí opravdu často...

?Čína je součástí univerzální církve. Je to národ důležitý pro celé lidstvo a je také důležité hlásat mu Boží slovo. Celá církev obrací svá srdce k Číně. Osobnost Josefa Freinademetze je velmi důležitá, On odhalil a ocenil čínskou kulturu, na níž jsou Číňané velmi hrdí. Proto se domnívám, že je důležitou osobou, protože ukazuje možnost porozumět, vést dialog a přinášet do Číny duchovní poselství a respektovat mimořádnou kulturu této velké země.?

Říká mluvčí Svatého Stolce, o. Federico Lombardi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.