Cletus

6.8.2008 

Druhým nástupcem apoštola Petra byl jistý Cletus. Alespoň tak to stojí v řadě papežů v římském kánonu. Jeho pravé jméno však vyvolávalo pochyby v minulosti dávné i nedávné. V některých starých seznamech římských papežů, jako Liberinánský katalog, Liber pontificalis nebo Martyrologium Hieronymianum se totiž vedle Cleta objevuje ještě jakýsi Anacletus. Proti tomu sv. Ireneus z Lyonu (Adv. haer., III, 3, in PG VII, col. 849), Eusebiovy církevní dějiny (Hist. Eccl., III, 13, in: PG, V, col. 6) i prastará forma římského kánonu, zdvojení osob popírají. Také novodobá kritika posléze dospěla k tomu, že jde o jedinou osobu a že jméno Cletus je nejspíš zkrácenou formou původního Anacletus. Proto v papežské ročenky ? Annuario pontificio ? už od roku 1947 uvádějí oficiálním platném seznamu papežů pouze jednu osobu.

Papež Anacletus či Cletus stál v čele římské církve zhruba v 80 letech 1. století (Eusebius 79-90; Annuario Pontificio 80-92). Doba to byla velmi pohnutá. Zažil střídání císařů Vespasiána a Tita, i nástup Domitiána, který později rozpoutal jedno z nejkrvavějších pronásledování křesťanů (vyvrcholilo až po Cletově smrti, v roce 95). Petrovy loďky se ujímal pravděpodobně krátce po té, co výbuch Vesuvu 24. srpna 79 pohřbil Stabie, Herculaneum a Pompeje, města, ve kterých žily nemalé křesťanské komunity. V císařském sídelním městě se mezitím z pokladů vypleněného Jeruzaléma dokončoval Fláviovský amfiteátr ? neboli Koloseum ? a v roce 85 byl otevřen další impozantní podnik pro chlácholení senzacechtivých Římanů ? Domitiánův stadion, jehož půdorys dnes kopíruje Piazza Navona.

K jeho působení nelze říct víc než nám zachovala tradice zaznamenaná v Liber pontificalis. Podle ní papež Cletus vysvětil 25 kněží a ustanovil, že mají být nakrátko ostříhaní. Kromě toho uctil památku apoštola Petra ? nad místem jeho pohřbu vybudoval první náhrobek. V jeho blízkosti Vatikánském pahorku byl také pohřben, když sám vydal svědectví krve pro Krista. Památku Sancti Cleti Papae et martyris slaví římská církev 26. dubna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.