Benedikt XVI. odpovídal na otázky kněží

6.8.2008 

Benedikt XVI se dnes v katedrále v Brixenu, kde tráví svou dovolenou setkal s kněžími a jáhny diecéze Bolzano-Brixen. Svatého otce nejprve přivítal místní biskup mons. Wilhelm Egger. Poté Benedikt XVI. asi hodinu odpovídal na otázky, které mu přítomní kněží kladli. Jak setkání probíhalo přiblížil mluvčí Svatého Stolce o. Federico Lombardi:

?Bylo to velmi pěkné setkání. Stalo se už tradicí, že se Svatý otec takto s kněžími setkává, že odpovídá na jejich otázky, které se týkají podstatných a aktuálních témat, zejména života kněží a péče o duše. A Svatý otec odpovídal obšírně, rozhovor trval hodinu. Bylo položeno šest otázek na různá témata, týkaly se kněžské služby, některých aktuálních problémů, jako ochrana životního prostředí, významu umění v církvi a v křesťanském svědectví nebo obtíží, které přináší pokles počtu kněží a tak dále. Papež odpovídal, tak jak je to pro něj obvyklé, s velkou jasností, a také s velkou skromností. Odpověděl na zajímavé dotazy a často začínal odpoveď slovy: ?To je to co vám mohu říct, není to neomylná odpověď. Odpovědi musíme hledat společně s Církví, s biskupy. Rodí se z hledání společenství Církve a nejen z mé odpovědi.?
Papež při těchto setkáních s kněžími může vždy velmi svobodně ukázat hloubku svých myšlenek a spirituality. To, že si při nich nepřeje účast novinářů není tím, že by tam říkal něco, co se nesmí říkat nebo opakovat, ale proto, aby tato setkání měla onen důvěrný charakter setkání těch, kteří byli společně Kristem povoláni k této službě.?

Říká o setkání Benedikta XVI. s kněžími diecéze Bolzano-Brixen mluvčí Svatého Stolce o. Federico Lombardi.

Včera se Svatý otec při návštěvě v Oies, rodišti sv. Josefa Freinademetze setkal také s o. Girardim, představeným Společnosti Božího slova neboli verbistů. O.Girardi ve svém proslovu srdečně Papeže přivítal v rodišti sv. Josefa Freinademetze, světce patřícího do jeho kongregace a ujistil ho o modlitbách verbistů a o jejich nasazení při šíření Božího slova ve světě a na misiích. Benedikt XVI. na oplátku ve své krátké řeči poděkoval za velmi srdečné uvítání a připomenul, že slavný rodák, sv. Josef Freinademetz nám svým příkladem ukazuje správnou cestu životem, která je také znamením budoucnosti Církve. Byl to světec který má velkou aktuálnost, jelikož Čína bude hrát stále významnější roli jak už v politické tak i ekonomické sféře, a je tedy důležité, aby se otevřela Evangeliu. A svatý Josef Freinademetz dokázal, že víra neznamená zkázu žádné kultury, protože všechny kultury, které respektují Krista nebudou Pánem zničeny, ale naopak dosáhnou své zralosti.

?Modleme se, aby se tento velký světec stal oporou pro nás všechny, abychom žili znovu ve víře a šli vstříc Kristu, protože pouze On může sjednotit národy a kultury. Modleme se také za to, aby mladí našli odvahu odevzdat celý svůj život Pánovi a jeho Evangeliu.? V závěru pozdravil papež Benedikt XVI. přítomné věřící také v němčině.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.