Svatý otec vypadá odpočatě, říká biskup Albana

12.8.2008 

Benedikt XVI. ukončil prázdninový pobyt v Alpách a 11.srpna v podvečer se vrátil do papežské rezidence v Castel Gandolfu. Poslední den v Brixenu se setkal se stovkou policistů, kteří bděli nad jeho bezpečností: ?Nyní vidím, jaká armáda ?andělů strážných? mě obklopovala a starala se, abych toto období prožil v klidu a radosti. Skutečně, zažil jsem tu ?ostrov pokoje.? Mohl jsem se těšit z krásy přírody a zároveň cítit, kolik lidí se o mě stará a pomáhá mi tento ?ostrov pokoje zažít,? řekl při rozloučení v Brixenu Benedikt XVI.
Jak pro náš rozhlas uvedl místní biskup Wilhelm Egger, na Svatého otce mile zapůsobilo srdečné přijetí: ?Nejvíc na mne zapůsobila radost místních obyvatel. Byl to opravdu svátek společenství věřících. Myslím, že to zapůsobilo i na Svatého otce. Lidé často postávali před branou semináře, sledovali, zda Papež nevychází. Pro mě byl jedním z nejpříznačnějších aspektů návštěvy její diskrétní charakter. Svatý otec trávil téměř celou dobu ve vyšším bohosloveckém semináři, u kterého je krásná zahrada. Benedikt XVI. naplnil motto semináře: Pietas et scientia. Na tomto místě ještě jako kardinál pracoval na ?Zprávě o stavu víry,? která je základní knihou pro každého, kdo se chce seznámit s jeho názory na téma současné církve. Tady napsal také některé části knihy o Ježíši z Nazareta. Můžeme tedy říci, že Brixen je důležitým místem v jeho magisteriu, v jeho teologické a pastorační práci.? ? řekl biskup Egger.

Včera večer po návratu do Castel Gandolfa se Benedikt XVI. setkal s biskupem diecéze Albano, na jejímž území Castel Gandolfo leží. ?Svatý otec vypadal velmi odpočatě. Prohodili jsme spolu jen několik slov. Říkal mi, že sleduje konflikt v Gruzii, a doufá, že se situace brzy zlepší. Pak jsme domlouvali především to, co se týká zítřejší generální audience. Ta se tento týden koná na nádvoří Apoštolského paláce v Castel Gandolfo. A mluvili jsme také o mši o slavnosti Nanebevzetí, které se koná ve farnosti každý rok,?říká biskup diecéze Albano, mons. Marcello Semeraro.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.