Všeobecnost spásy vede k překonání rasismu a nesnášenlivosti k jiným

17.8.2008 

Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně v Castel Gandolfu

Dnes na XX. neděli v mezidobí předkládá liturgie k meditaci slova proroka Izaiáše: ?Cizince, kteří lnou k Hospodinu... ty přivedu na svou svatou horu a dám jim radost ve svém domě modlitby (Iz 56, 6-7). Na všeobecnost spásy odkazuje také apoštol Pavel v druhém čtení, jakož i evangelijní stránka, která vypráví episodu o Kananejské ženě, Židy považované za cizinku, kterou Ježíš vyslyšel, pro její velkou víru. Boží slovo nám tak nabízí příležitost uvažovat o všeobecnosti poslání církve, vytvořené z národů každé rasy a kultury. Právě odtud pochází velká odpovědnost církevního společenství, které je povoláno, aby bylo pohostinným domem pro všechny, znamením a nástrojem společenství pro celou lidskou rodinu.

Jak je to důležité především v naší době, aby každé křesťanské společenství stále prohlubovalo toto vědomí, aby tak pomáhalo občanskému společenství, aby překonávalo jakékoliv pokušení k rasismu, nesnášenlivosti a vylučování a aby se organizovalo rozhodnutími respektujícími důstojnost každé lidské bytosti! Jeden z velký výdobytků lidstva je právě překonání rasistické diskriminace. Prosme, aby všude vzrůstal respekt ke každé osobě, spolu s odpovědným vědomím, že pouze ve vzájemném přijetí všech je možno budovat svět ryzí spravedlnosti a opravdového pokoje.

Chtěl bych dnes předložit ještě další úmysl, na který je třeba se modlit. Zvláště v tomto období přicházejí zprávy o četných a těžkých silničních neštěstích. Nesmíme na tuto smutnou skutečnost zvykat! Dobro lidského života je příliš cenné a je příliš nehodné člověka zemřít nebo ocitnout se v situaci invalidy z příčin, kterým se lze ve většině případů vyhnout. Jistě je zapotřebí většího smyslu pro odpovědnost. Především ze strany řidičů, protože dopravní neštěstí jsou převážné způsobena přehnanou rychlostí a nerozvážným chováním. Řídit vůz na veřejných silnicích vyžaduje morální i občanský smysl K jeho rozvíjení je třeba trvalé preventivní práce, bdělosti a zásahů ze strany příslušných úřadů. Jako církev však se cítíme vtaženi do problému na etické úrovni: křesťané musí především zpytovat svědomí, jak se jako řidiči chovají; kéž společnost nadto vychovává všechny, aby považovali také řízení automobilu za oblast, ve které je nutno hájit život a konkrétně cvičit blíženskou lásku.
Svěřme společenské problémy, které jsem připomněl, mateřské přímluvě P. Marie, kterou nyní budeme společně vzývat modlitbou Anděl Páně.

Po závěrečném požehnání ještě Benedikt XVI. dodal

I nadále pozorně a pln starostí sleduji situaci v Gruzii a cítím se zvláště blízký obětem konfliktu. Zatímco vznáším přímluvnou modlitbu za zemřelé a vyjadřuji upřímnou soustrast těm, kdo jsou ve smutku, obracím se s výzvou, aby byly velkomyslně ulehčeny velké svízele uprchlíků, především žen a dětí, kterým chybí dokonce i to nejnutnější k přežití. Požaduji bezodkladné otevření humanitní koridorů mezi krajem Jižní Osetie a zbytkem Gruzie, aby mohli být mrtví důstojně pohřbeni, zranění byli patřičné ošetřeni a aby bylo těm, kdo po tom touží, umožněno spojení s drahými. Ať je kromě toho etnickým menšinám zavlečeným do konfliktu zaručena bezpečnost a ona základní práva, jež nesmí být nikdy pošlapána. A konečně si přeji aby se současné příměří, dosažené díky přispění Evropské unie, mohlo upevnit a proměnit se v trvalý mír, zatímco vybízím mezinárodní společenství, aby i nadále poskytovalo svou podporu k dosažení trvalého řešení, prostřednictvím dialogu a společné dobré vůle.

Ještě před cizojazyčnými pozdravy Svatý Otec řekl:

S hlubokým pohnutím jsem se dověděl o náhlé smrti mons. Wilhelma Eggera biskupa z Bolzano - Brixenu. Před několika dny jsem od něho odjížděl a zdálo se, že je zcela zdráv. Nic nedávalo myslet na brzký odchod. Spojuji se se smutkem příbuzných a celé diecéze, v níž byl oceňován a milován pro své úsilí a pro svou oddanost. Pozvedám k Pánu vroucí modlitbu za tohoto jeho dobrého a věrného služebníka a posílám zvláštní posilující apoštolské požehnání jeho bratru kapucínovi, ostatním příbuzným a všem kněžím a řeholníkům a řeholnicím i věřícím diecéze Bolzano - Brixen.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.