Katolický kněz zavražděn v Indii

19.8.2008 

V indickém státu Andhra Pradesh byl brutálně zavražděn katolický kněz. 38-ti letý karmelitán, o. Thomas Pandippallyil, byl zabit na cestě k vesnické kapli, kde měl sloužit nedělní mši. Nalezeno bylo jeho surově zmrzačené tělo, se zohavenou tváří a polámanýma rukama a nohama. Jak říká arcibiskup Hajdarabadu, jde o další příklad rostoucí agrese vůči katolíkům v Indii. ?O. Thomas je mučedník, dal život za chudé a odstrkované. Nezemřel zbytečně. Oběť jeho krve posílí církev v Indii,? říká arcibiskup Marampudi Joji. Zároveň vyzývá indickou vládu k ochraně práv katolické menšiny:

?Zpráva nás opravdu šokovala. Jako arcibiskup zůstávám nablízku svým kněžím a sestrám pracujícím v odlehlých končinách, kde byl zabit o. Thomas. katolíků je tam poskrovnu. Naše práce je ale velmi ceněna. Jsou to venkovské oblasti, kde se neangažuje nikdo s vyjímkou katolické církve. Apelujeme na indickou vládu, aby pomohla zajistit bezpečnost katolické menšiny. Ústava nám zaručuje právo praktikovat své náboženství v celé zemi. Vláda musí vzít tuto záležitost vážně a pomoci nám.?

Podle arcibiskupa Joji je zločin projevem závisti vůči katolické církvi, která se účinně podílí na rozvoji těchto oblastí a pomáhá utlačovaným lidem. Kněží a sestry slouží nejchudším, což se nelíbí těm, kdo je zneužívají. Zavražděný kněz byl řeholníkem od 21 let. Kromě pastorační práce se angažoval také ve školství a zdravotnictví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.