Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory online

 Benedikt Mohelník 

1.3.2006 10:30-11:30 

Na slovíčko na Popeleční středu

Online rozhovor s dominikánským provinciálem

Novým provinciálem byl po čtyřleté službě fr. Alvareze Kodedy OP provinční kapitulou v Olomouci zvolen dne 23. ledna 2006 fr. Benedikt Tomáš Mohelník OP. Hned den na to byl potvrzen magistrem Řádu fr. Carlosem A. Azpírozem Costou OP. Nejen na jeho plány v čele českých dominikánů, na zahájení blahořečení fr. Tomáše Týna OP, či na roli jeho řádu v inkvizici se ho mmohli čtenáři našeho webu ptát na Popeleční středu 1. března od 10.30 do 11.30.


Zodpovězené otázky:

Daniel Zouhar: Kdo to byl vlastně fr.Tomáš Týn OP?
Benedikt Mohelník: O Otci Tomáši Týnovi naleznete podrobnější informace na www.op.cz. Reportáž o zahájení procesu beatifikace úvedla i ČT 24. Osobně jsem O. Tomáše neznal.

Lukáš Pavel: V pondělí 27. února jsme na ČT 2 ve Filmovém klubu opět mohli vidět český film Otakara Vávry "Kladivo na čarodějnice". Je natočený na motivy románu Václava Kaplického a kritizuje inkvizici. Jak se současní dominikáni staví k svému působení v této kontroverzní instituci?
Benedikt Mohelník: Zmíněný film jsem viděl někdy dávno. Ale je to jen román (podobně jako romány A. Jiráska nejsou historickými studiemi). V tom filmu o dominikány nejde. Inkvizice je společensko-politicko-náboženský fenomém, který se táhne dějinami od konce 12. až do posl. čtvrtiny 18. století. Dominikáni se ke svému působení v ní staví čelem. Řádový historický institut systematicky tuto otázku studuje. S výsledky seznamuje odbornou veřejnost při sympóziích. Byla už tři. Informoval o nich i Vatikánský rozhlas.

Helena Nováková: Jaké plány, projekty a priority máte jako novopečený provinciál českých dominikánů?
Benedikt Mohelník: Směřování řádu neurčuje provinciál, ale kapitula, tj. shromáždění bratří, které se koná jednou za 4 roky. Ta poslední, konaná letos v lednu, položila důraz na misii, především v městském prostředí, na poskytování dobré náboženské formace na všech typech škol, kde bratři působí, na podporu rodiny a na práci s mládeží. Jako provinciál chci pomáhat jednotlivým bratří i komunitám, aby poctivě naplňovali své dominikánské povolání.

Libor Zaplatil: Začínáme dnes postní dobu. K čemu je vůbec podle vás půst?
Benedikt Mohelník: Abychom si uspořádali hodnoty a zaměření života. Máme oživit vztah k Bohu a mít na paměti, že potřeby našich bližních jsou důležitější než ty naše, občas sobecké.

Lea: Jakým hlavním činnostem se dnes dominikáni věnují?
Benedikt Mohelník: Kázání: - na všech možných školách (od základních až po university) vyučování ve víře; - hlásání Božího slova (v kostelích a mimo ně). Navíc každý bratr vtiskuje svému působení vlastní ráz podle osobních charismat.

Karel N.: Co je potřeba udělat, když chce někdo vstoupit do řádu?
Benedikt Mohelník: Pokud někdo cítí povolání k dominikánskému životu, ať se obratí nejdřív na bratra, který mu pomůže povolání rozlišit. V současnosti je takovou osobou P. Česlav Plachý OP z konventu v Praze.

Ivana N.: Proč se dnes čeští dominikáni profilují jako konzervativní řád?
Benedikt Mohelník: Nevím, co rozumíte "konzervativním"? Konzervativní-liberální jsou politické pojmy, které o životě Církve vypovídají jen žalostně málo. Křečovitě se držet starého - ze strachu a z neznalosti - je stejně hloupé, jako nechat se unášet kdečím módním - naivně a z neznalosti. Celá Církev nutně uchovává neporušenou Tradici a hledí do budoucnosti, očekává druhý příchod Krista. Je konzervativní nebo progresívní? Chceme být solidní: v nauce (teologii) i v duchovním životě v duchu vlastní tradice. Pak jsou různé teologické školy a spirituality. Každé společenství v Církvi nejlépe slouží Božímu království, když rozvíjí tu svou.

Alžběta Vrchlická: Jak se dnes stavíte k panu Štampachovi, který kdysi byl členem vašeho řádu? Jaký byl hlavní důvod k jeho odchodu?
Benedikt Mohelník: Na důvody odchodu se musíte ptát samotného I. Štampacha. Klíčovým momentem bylo jeho veřejné přestoupení ke Starokatolické církvi. Stavíme se k němu jako ke křesťanovi, kterému Církev nabízí Boží milosrdenství.

Filip Pavel: Jak se díváte jako někdo, kdo žil několik let v zahraničí, na českou církev? Co ji podle vašeho mínění nejvíc chybí?
Benedikt Mohelník: Naší církvi chybí, podle mého soudu, odvaha ve vztahu ke společnosti. Máme mnoho co nabídnout, ale jako bychom se za to styděli. Více vnitřní jistoty o hodnotách evangelia by nám jistě prospělo.

Jana Kratochvílová: Chodím občas do vašeho kostela sv. Jiljí na večerní mši - vyhovuje mně, že začíná až v 18.30. Jsem ale trochu zklamaná: Ty bohoslužby obvykle působí na člověka dost depresivně. Celebrant se většinou vůbec neusměje, moralizuje, nedává lidem nějakou radostnou naději, která by určitě z evangelia měla vycházet. Potkala jsem také několik dominikánů mimo kostel - většinou byli strašně kritiční a negativističtí. Někteří dokonce zjevně trpěli depresemi. Nechtěla bych se plést do interních věcí, ale dělá to na mě dojem, že čeští dominikáni prožívají nějakou krizi. Nebo patří k dominikánské spiritualitě šířit kolem sebe smutek? :-)
Benedikt Mohelník: Milá Jano, asi máte tak trochu smůlu. Nemyslím si, že to, co píšete, by platilo o všech dominikánech (o některých jistě ano). Ale i mezi světci máme takové, kteří vyprávěli vtipy a takové kteří kázali jen o posledním soudu. I kněz je jen člověk a má svou povahu a svůj životní příběh. Čím je ten příběh delší, tím obtížnější asi je něco měnit. Přeji Vám, abyste potkala i radostné dominikány.

Milada Konečná: Kolik je teď vlastně v ČR domikánů a co dělají?
Benedikt Mohelník: Je nás kolem 50. Kláštery jsou v Praze, Plzni, Jablonném v Podješt., Olomouci, Uh. Brodě a Znojmě. Více na www.op.cz. Najdete tam i informace o tom, co konkrétně děláme. Sem by se to nevešlo.

Karel Trutnovský: Jak a jakým způsobem se chystá dominikánský řád oslovit mladé lidi - především nevzdělané, s nedokončenou školou, učně, kterým katolická církev nic neříká, dalo by se říci, že nemají zájem ani o základní lidské hodnoty. Má v tomto smyslu dominikánský řád nějakou vizi, směr, či záměr?
Benedikt Mohelník: Pokud jde o konkrétní skupinu lidí, kterou popisujete, nemáme žádné komplexní vize a projekty. Samozřejmě, pokud někdo takový přijde, nebude odmítnut. Ale není to naše "parketa". Nechal bych to povolanějším a zkušenějším, třeba saleziánům. Nemůžeme dělat všechno...

Pavla Holíková: Otče Benedikte, včera se v Praze u sv. Jiljí konala první provinční rada po provinční kapitule letošního roku, která měla jednat mj. o personálních otázkách. Ráda bych se zeptala, zda počítáte s posílením personálního obsazení v Brně, popř. zda Brno jako univerzitní město zahrnete do misijních priorit Vašeho řádu na českém území. Děkuji. Pavla Holíková, Brno.
Benedikt Mohelník: Vidím, Pavlo, že jste dobře informovaná. To mě těší. Personální posílení kdekoli předpokládá persony. A ty zatím nemáme na další rozšiřování našeho působení. V současnosti máme 7 studentů a 2 novice, kteří se připravují na své budoucí povolání dominikána. Snad jednou přijde doba, kdy se dominikáni znovu usadí i v Brně. Moc bych si to přál.

Jaroslav Málek: Myslíte, že se bude stále snižovat počet věřících u nás?
Benedikt Mohelník: Nevím, nejsem prorok. Dělejme všechno pro to, aby lidé ke Kristu nacházeli.

Anna Taliánová: Vážený Otče provinciále, chtěla bych se prosím zeptat, co je specifikem pro dominikánskou liturgii. Děkuji Vám za odpověď.
Benedikt Mohelník: Dominikáni měli vlastní liturgii od počátku. V roce 1968 řád převzal liturgii římskou. Ta naše tradiční je velmi střízlivá a zároveň slavnostní. Nevím, jestli Vás zajímají nějaké konkrétní podrobnosti. Ale to bychom asi museli řešit při jiné příležitosti. Klidně se ozvěte.

Libor K.: Já jsem potkal i radostné dominikány, takže nesouhlasím s Janou K. Jinak přeju dominikánům, aby se dále rozvíjeli, protože jejich přítomnost naše česká církev potřebuje.
Benedikt Mohelník: Libore, díky za projevy sympatie. Podpořte to přání modlitbou...

Klára Z.: Chci se zeptat, jestli ještě vychází časopis Amen. Dlouho jsem ho neviděla.
Benedikt Mohelník: Amen už bohužel nevychází. Stará čísla najdete na stránkách nakladatelství Krystal OP: http://krystal.op.cz

Anna Taliánová: vážený Otče provinciále, ještě bych se prosím chtěla zeptat na výrazné osobnosti dominikánského řádu u nás v době od roku 1948 - 1989, resp. o jejich stručnou charakteristiku. Děkuji Vám za odpověď.
Benedikt Mohelník: Ve zmíněném období žila ještě "stará garda", jako např. O. Braito, Dacík, Habáň, Zemek, Svatoš a jiní. Z novější generace O. bisk. Duka, o. Gajzler, Vinklárek, a ta nejmladší se teprve rodí. Nějakou obecnou charakteristiku podat neumím. Každý byl, nebo je, jiný.

Všem děkuji za otázky, za projevy sympatie a i za kritické poznámky. Přeji čtenářům stránek Rádia Vatikán pěkný den.

Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti