Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.10.2012 

Synodní Poselství Božímu lidu

Vatikán. Obraz Ježíšova setkání se Samaritánkou otevírá první ze dvou závěrečných dokumentů biskupského synodu o nové evangelizaci – jeho Poselství Božímu lidu.
Neexistuje snad člověk, který by se ve svém životě neocitl s prázdným vědrem na kraji studny v naději, že utiší nejzazší touhu svého srdce, že nalezne plný smysl svého bytí. Mnohé studně by dnes chtěly uhasit lidskou žízeň, avšak je třeba rozlišovat, jaká je v nich voda. Je palčivě nutné své hledání dobře nasměrovat, abychom se nestali kořistí rozčarování, které nás může zničit, zahajují biskupové svůj list.

Církev cítí svou povinnost posadit se u studny, jako kdysi Ježíš v Sycharu, a zpřítomnit Pána v životech dnešních lidí, pokračuje synodní poselství: Celý svět cítí potřebu po obnově víry, které hrozí zatemnění. Dnešní kulturní kontext víře zabraňuje, aby v člověku zakořenila a mohla se vyjadřovat ve společnosti, aby se vyznačovala jasným obsahem a patřičnými plody. Dnešní hlásání evangelia navazuje na první křesťanská staletí, na úsilí misionářů a utrpení mnoha mučedníků; musí být „nové svým vzmachem, způsobem a vyjádřením“ ( Jan Pavel II., promluva k 19. generálnímu shromáždění CELAM, Port-au-Prince, 9.3.1983 ) a „zaměřené hlavně na lidi, kteří, ač pokřtění, se vzdálili od církve a žijí bez křesťanské praxe“ ( Homilie Benedikta XVI. při mši sv. na zahájení biskupské synody, nám. sv. Petra , 7.10.2012).

Prvním přirozeným místem předávání víry je rodina. Biskupové zde vyzdvihují roli ženy (aniž by, jak poznamenávají, chtěli podcenit otcovskou figuru a její zodpovědnost). Předávání pravd víry, vedení k modlitbě, vnější znamení víry jsou však především součástí mateřské výchovy. Rodina je nanaštěstí všeobecně zanedbávána a nepožívá dostatečné úcty – podporu jí často neposkytuje ani samo církevní společenství, upozorňuje synod. Připomíná také bolestné neregulérní rodinné situace, jejichž protagonisty ujišťuje o neodmítající Pánově lásce. Církev vás miluje, přijímá, zůstáváte jejími členy, byť nemůžete přistupovat ke svátostem smíření a eucharistie, vzkazuje synod rozvedeným katolíkům, žijícím v novém občanském svazku.

Poselství dále připomíná nepostradatelnou roli farnosti jako „vesnické studny“ (Jan XXIII.), ke které přicházejí všichni strádající obyvatelé vsi. Tradiční církevní sdružení i nová hnutí pak synod vyzývá k přesvědčenému budování společenství v místních církvích. Svědectví evangelia však není výsadou katolíků, říká synod a přiznává tuto misi také ostatním křesťanským církvím. Dosud s nimi sice nepanuje plná jednota, avšak spojuje nás přesvědčení o nutnosti evangelizace, jak zaznělo opakovaně v příspěvcích synodních bratrských delegátů.

List synodních otců se poté věnuje různým společenským kategoriím: mládeži (máme o ni strach, ale nejsme pesimisté); nemocným a trpícím; civilizačnímu dialogu (hledejme „semena Slova“), oblasti výchovy, komunikací, vědy, umění, politiky. Zvláštní pozornost dostává mezináboženský dialog. Evangelizujeme, protože jsme přesvědčeni o Kristově pravdě, nikoliv proti někomu, vyjadřují se doslova biskupové.

Závěrečné synodní poselství poté naznačuje věřícím dva projevy víry, které pastýři považují při evangelizaci za navýsost důležité. Prvním je kontemplace. Pouze ticho modlitby může zabránit tomu, aby slovo spásy zaniklo v hluku zaplavujícím svět. Druhým symbolem ryzosti nové evangelizace jsou chudí, ve kterých rozpoznáváme Kristovu tvář. Pomoc chudým není pouze sociální služba, nýbrž duchovní skutek, zdůrazňuje synod.

Poslední oddíl listu se obrací k místním církvím na všech kontinentech – oceňuje věrnost východních církví a jejich mučednictví. Africkou církev vyzývá, aby posílila svou rodinnou identitu. Severoamerické věřící nabádá, aby otevřeli své domovy víře obdobně tomu, jak do své země přijali množství emigrantů. Na Latinské Americe biskupové vyzdvihují lidovou zbožnost a vybízejí k trvalé misijní práci. Katolíkům v Austrálii a Oceánii připomínají nutnost formace a trvalého hlásání. Asijská církev je označena jako cenná Kristova přítomnost na území, obývaném dvěma třetinami světové populace. Navzdory časté marginalizaci a pronásledování svědčí svou pevnou vírou, píší biskupové. Evropské věřící synod povzbuzuje, aby agresivní sekularizaci a moc ideologií nepřátelských člověku i Bohu překonávali o to živější vírou.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.10.12 Benedikt XVI. zakončil biskupský synod o nové evangelizaci
27.10.12 Benedikt XVI.: I přes poryvy protivětru církev cítí především vanutí Ducha svatého
27.10.12 Služba chudým mění lidi více než projevy
27.10.12 První bilance synodu
26.10.12 Kardinál Dolan: potřebujeme návrat k základům, kterým učil Kristus



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti