Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

14.5.2015 

Miriam Baouardy a Marie Alfonzina

První palestinské světice

Václava Benešová

Vážení posluchači a poutníci,

pokud byste v těchto dnech navštívili Svatou zemi a zavítali do Betléma, kromě poutníků směřujících k místu narození Ježíše Krista byste zaznamenali i zvláštní slavnostní atmosféru, která v sobě skrývá radost a naději. Plakáty vystavené poblíž betlémských kostelů oznamují, že Svatý otec František v neděli 17. května 2015 svatořečí palestinské řeholnice – Marii Alfonzinu a Miriam od ukřižovaného Ježíše, které budou prohlášeny za vůbec první palestinské svaté.

Pro betlémské křesťany je tato událost velikým povzbuzením a velmi připomíná atmosféru svatořečení naší Anežky České v listopadu roku 1989. Uveďme malý příklad: aby se mohli betlémští křesťané zúčastnit kanonizace - slavnostní mše svaté na náměstí svatého Petra v Římě, potřebují zvláštní povolení k výjezdu. Protože nemají izraelské osobní doklady a nemohou tedy použít mezinárodní letiště Davida ben Guriona v Tel Avivu, musejí se vydat autobusem do Jordánska a odtud letadlem do Říma. Když si uvědomíme, že náklady pouze na cestovní výdaje činí v přepočtu nejméně 25 000 Kč a porovnáme je s nízkými výdělky, které se pohybují v průměru okolo 15 000 Kč, jedná se o velkou finanční oběť. Míra nezaměstnanosti v Palestině se pohybuje okolo hranice 28% a v některých místech Betléma činí až 60%. Pro mnoho palestinských křesťanů ze Západního břehu to znamená, že do Říma nikdy nevycestují. Připomeňme jen, že křesťané v Palestině tvoří pouze jedno jediné procento.

Kdo jsou ale ony svaté ženy?

Marie Alfonzina, zakladatelka Kongregace sester posvátného růžence se narodila roku 1843 v arabské křesťanské rodině Danil Ghattas v Jeruzalémě a dostala jméno Sultana. Ve 14 letech vstoupila k sestrám svatého Josefa a přijala jméno Marie Alfonzína.

Vyučovala katechismus v Jeruzalémě a poté působila jako učitelka a vychovatelka v Betlémě. Počátkem ledna roku 1875 se Marii Alfonzíně při modlitbě zjevila Panna Maria obklopená zástupem mladých dívek, nad nimiž byl nápis „Kongregace růžence“. V dalších zjeveních viděla budoucí klášter růžencových sester a poznala pravidla kongregace. V roce 1880 jí papež Lev XIII. udělil povolení vystoupit z řádu svatého Josefa, aby mohla založit malé společenství dívek – Kongregaci sester posvátného růžence. První klášter se nacházel v Jaffě u Nazareta, kde spolu s ostatními sestrami vyučovaly mladé dívky. Snad nejznámější zázrak za života Marie Alfonzíny se stal v roce 1886, kdy Nouseira Habíb el-Issa, dvanáctiletá pravoslavná dívka pomáhala v domě sester při čištění dlažby a spadla při nabírání vody do 8 metrů hluboké studně. Krátce nato ztratila vědomí. Lidé začali okamžitě obviňovat sestry z tohoto neštěstí. Miriam Alfonzína se modlila růženec před vystavenou Nejsvětější svátostí, nato přišla na místo tragédie a vhodila do studně svůj růženec. Poté pokračovala v modlitbě. Posléze jiná ze sester spustila do studny vědro a vytáhla z vody živou dívku s růžencem na krku. Nouseira i její rodina přestoupili z pravoslaví ke katolické víře, podobně jako další dívky a jejich rodiče. V roce 1893 se Marie Alfonzína přestěhovala do Betléma, kde vybudovala sirotčinec se školou a dílnou pro dívky, kde působila 15 let ve velmi těžkých podmínkách. Za jejího života se v souvislosti s modlitbou svatého růžence událo mnoho zázraků. Zemřela 27. března 1927 v Ain Karem poblíž Jeruzaléma. Když zde poutníci vystupují do baziliky Navštívení Panny Marie, procházejí kolem kláštera Kongregace sester posvátného růžence. Sestru Marii Alfonzínu prohlásil za blahoslavenou papež Benedikt XVI. v Nazaretě v roce 2009.

Druhá světice - Miriam od ukřižovaného Ježíše známá také jako Miriam Baouardy se narodila svým rodičům jako vymodlené dítě roku 1846. Rodiče jí velmi brzy zemřeli a tak se. Miriam poté dostala do rodiny svého strýce, který jí však nezabezpečil žádné vzdělání. Její život velmi ovlivnil zážitek z dětství: jednou dostala klec s ptáčky a chtěla je vykoupat. V dětské naivitě si neuvědomila, že se jí utopí. Když je pochovávala, uslyšela ve svém srdci hlas, který říkal, že: „všechno pomine, ale když mi dáš své srdce, zůstanu s tebou“. Když jí bylo 8 let, strýc s celou rodinou odešel do Egypta. Podle orientálního zvyku Miriam ve věku 12 let zasnoubili a za rok měla být svatba. Mladá dívka byla velmi zarmoucená, protože nebyla připravená na život vdané ženy. V modlitbě ale ve svém srdci stále slyšela hlas: „všechno pomine, ale když mi dáš své srdce, zůstanu s tebou“. Věděla, že je to Ježíšův hlas. Svoji bolest svěřila muslimskému sluhovi, který jí nabídl pomoc s tím, aby přestoupila na islám, což Miriam odmítla. Sluha jí poté probodl hrdlo a tělo odnesl pryč. Později vydala svědectví, že byla v jeskyni, kde se o ni starala Paní oblečená do modrých šatů. Když se jí zranění uzdravila, musela z jeskyně odejít.

Později pracovala jako služka v Alexandrii, Bejrútu, Jeruzalémě a Marseille ve Francii. Roku 1865 vstoupila k sestrám svatého Josefa, odkud odešla do kláštera karmelitek v Pau. Zde přijala jméno Miriam od ukřižovaného Ježíše. Odtud odjela do Indie, kde pomáhala se zakládáním nového kláštera. Bůh ji obdařil mnohými nadpřirozenými schopnostmi – měla stigmata, obdržela dar transverberace srdce, bilokace, viděla do srdcí lidí, dokázala předpovídat události a mnohé další. Rovněž měla velmi hlubokou úctu k Duchu svatému. V roce 1872 sdělila své představené, že Bůh chce, aby sestry založily karmelitánský klášter v Betlémě v Palestině, k čemuž dostala od papeže Pia IX. povolení. V roce 1875 odešla se spolusestrami do Svaté země a o rok později byl otevřen karmelitský klášter. V srpnu 1878 nesla dělníkům pracujícím v klášteře občerstvení, upadla a poranila se. Brzy se objevila gangréna a dne 26. srpna 1878 Miriam umírá. Po její smrti ji uctívali jak křesťané, tak muslimové. Za blahoslavenou ji vyhlásil papež Jan Pavel II. v roce 1983.

Vážení posluchači a poutníci, dovolte mi osobní vzpomínku na setkání s Miriam. Když jsem před několika lety navštívila klášter karmelitek v Betlémě, abych se modlila u ostatků „malé Arabky“, jak jí často nazývali, dostalo se mi zcela zvláštní milosti. Když jsem klečela v kostele před svatostánkem poblíž jejího relikviáře, jedna ze sester přinesla bílou vlněnou pláštěnku, kterou Miriam oblékala, a přehodila mi ji přes ramena - s tím, že je to pozdrav od Miriam. I teď s odstupem času lze jen těžko popsat sílu onoho okamžiku. Když někteří naši poutníci navštívili tento klášter v době Národní pouti do Svaté země v roce 2013, dostalo se jim stejné milosti. Dokonce jeden z nich složil krátký nápěv – „Svatá panno, oroduj za nás!“ a tak se první česká píseň věnovaná Miriam nesla zdmi karmelského kláštera v Betlémě.

Miriam – Maria - jména obou žen představují něco mimořádného: jsou totiž společná pro křesťanství, židovství i islám a tvoří symbolický most mezi těmito náboženstvími. A tak nezbývá nic jiného než prosit obě svaté ženy o přímluvu, aby se staly a zůstaly světlem v temných časech palestinských křesťanů.



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.7.20 Svatý stolec: Izrael a Palestina mají právo na existenci a mírové soužití
25.6.20 Farář v Pásmu Gazy: Hlavní problém není koronavirus, nýbrž nedostatek práce
14.1.20 Farář v Pásmu Gazy: Bez vnější pomoci nás čeká osud Libye či Afghánistánu
25.8.15 Biskupové USA se obrátili na Kerryho ve věci stavby zdi v palestinském Cremisan
13.8.15 Další zeď mezi Izraelem a Palestinou



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti