Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Ze zápisníku diplomata 

6.10.2005 

Čtyřistapadesát kilo konopí

Pavel Jajtner

K povinnostem diplomatů v Maroku patřily i humanitární návštěvy českých vězňů. Většinou bývlaly úkolem konzula, ale je velmi vhodné, vykoná-li je čas od času i velvyslanec. V době mého působení v této africké zemi jsme měli vězně znamenitého. Jmenoval se Václav K., byl vyučen ošetřovatelem dojnic, pocházel z jedné dědiny poblíž Brna, bylo mu něco kolem pětadvaceti let a byl uvězněn na pět a půl roku za pašování čtyř set padesáti kilogramů konopí.

Nepatrný trest za zločin tak obludný! Jsou země, kde by za totéž byl o hlavu kratší. Každý pašerák drog je multiplikátorem zločinu. Velkovýrobcem dalších zločinců. Pašování drog je zločin, který klame: Na první pohled je to skoro nevinné: nikdo není oloupen, nikdo není zraněn. ?Jen? se odveze balíček nebo balík čehosi odkudsi kamsi. A za to se shrábne balík peněz.

Když ho chytili, měl Opla Calibru, motorku Kawasaki, dvě Avie, autobus a byt v Brně. Z toho je zřejmé, že to nemohlo být poprvé, co vezl v autobuse drogy. Spíš narazil na celníka, který se nedal podplatit.

V roce 1956 Francouzi opouštěli Maroko a zanechali po sobě asi pět tisíc hektarů osevních ploch cannabis sativa, konopí, které tam tenkrát pěstovali jako průmyslovou plodinu. Později vznikla v Evropě a v USA poptávka po marihuaně a hašiši. Tak našlo konopí, které mezitím vynálezem a rozšířením umělých vláken ztratilo na svém původním významu, nový odbyt.

Od té doby uplynulo necelých padesát let. Za ten čas Západ poskytl Maroku pomoc ve výši 200 miliónů dolarů na odstranění stále se rozmáhajících plantáží konopí. Bez ohledu na tyto obrovské prostředky, za něž by se dalo rolníkům pomoci vybudováním studní a investicemi do založení nových kultur, se osevní plochy konopí rozšířily z původních 5000 na 150 000 hektarů. Mnozí celníci a policisté, kteří vydělávají 5.000 dirhamů měsíčně jich utrácejí 20.000. Ti, koho zajímá, kde berou oněch 15.000 měsíčně, se už raději neozývají. Při pátrání, kam až vedou nitky této zločinecké sítě, zjistili, že velmi vysoko, tam, kam není radno se pouštět. Obchod s drogou představuje pro mnohé obrovské zisky. Každý překupník v řetězu vydělá desetinásobek. Nejméně vydělává pěstitel. Ale přece jen více, než kdyby pěstoval ječmen.

Na severu země je pohoří Rif. Je to druhý z Herkulových sloupů. Ten africký. Na evropském kontinentu je tím prvním Herkulovým sloupem pohoří Sierra Nevada s nejvyšší horou Mulhacénem.

Až do roku 1934 se v Rifu skrýval proslavený Abd el Krim, pod jehož velením byla celá nepřístupná území mimo kontrolu francouzských koloniálních armád. Jedna silnice, postavená až začátkem šedesátých let, vede Rifem od jihu k severu, druhá, ze stejného období, od východu k západu. Jinak nic. Jen nepřístupné hory a stzky, po kterých mohou projít jen lidé, osli a muly. Pohoří Rif je drogovým rájem. Vyžaduje kus odvahy zkusit je po jedné z oněch dvou silnic od jihu k severu nebo od východu k západu projet. Na východě jsou hory holé a suché, ale směrem k západu přibývá srážek. Objevují se první cedrové lesy. Poblíž města Chefchaouen jsou už hory hustě zalesněné a působí neskutečně krásně svou trvalou šťavnatou a sytou zelení. V těchto horách potkáte na každém rohu Němce a Holanďany, kteří vědí, kde je drogový ráj. Domorodci považují každého cizince, který se tam objeví, za zájemce o trávu. Jde z toho trošku strach. Vím o čem mluvím, byl jsem tam.

Přišel ramadán roku 1421 podle hidžry, tehdy připadl na období od začátku prosince 2000 do začátku ledna 2001. Sluší se, abych jel našeho vězně navštívit. Vykonat humanitární návštěvu. Věznice je v Tangeru, asi 300 km na severovýchod od Rabatu. Arabského řidiče si tentokrát nevezmu. Dodržuje přísně půst, v noci pak mnoho jí, téměř nespí a to by mně mohlo být osudné. Kdyby tak usnul za volantem. Vydáváme se na cestu. Jen ještě jednu informaci od člověka, který to v Tangeru zná:
- Kde najdu v Tangeru věznici?
- Ve směru od Rabatu sjedete z hlavní cesty v místech, kde je odbočka k Herkulovým jeskyním. Pak už stále rovně, až přijedete k vysoké zdi se železnými vraty. Tam, před věznicí, se tlačí spousta marockých žen, které nosí svým vězňům jídlo.
- Cožpak jim správa věznice nedává najíst?
- Dodávky potravin do věznice probíhají normálně.
- Tak v čem je problém?
- Příděly se rozkradou. Je to tam jako na Ďábelských ostrovech v Motýlkovi.

Dojeli jsme dobře a včas, vězení jsme našli. Václav K., vyučený ošetřovatel dojnic z jedné dědiny poblíž Brna, je překvapen. Snad radostně, protože dojatě, překotně vypráví:

?Když mě zde před třemi lety zavřeli, postupně jsem o všechno přišel. Měl jsem na Moravě děvče, jezdila za mnou ten první rok. Teď už mně ani nenapíše. Peníze jsou pryč. Zůstaly jen dluhy. Když zaplatím právníkovi, pokutu marocké tabákové režii, budu se muset dál zadlužit. Ale mohl bych jít o půl roku dřív domů. Půl roku mně odputil nový král v částečné amnestii.
Snažím se cvičit, abych měl kondici. Nejhorší je hlad. Jídlo, které nám dávají dozorci, nejí ani Maročané. Do kbelíků, které se používají na úklid, nalijí jakousi polévku, kde plave pár shnilých mrkví. Už zapomínám češtinu, ale ve španělštině jsem se zdokonalil. Až mě propustí, zůstanu ve Španělsku. Chci se živit poctivě.
Jsem uvězněn se dvěma Španěly. To je moje štěstí. Protože zde v Tangeru je katolická diecéze, španělský biskup a klášterní komunita řeholnic Chodí za námi jedna španělská milosrdná sestra a nosí nám každý čtvrtek jídlo.?

Odcházím se smíšenými pocity. Ale i s trochou naděje, že Václav K. poznal v tomto vězení nejen krutost a bolest, ale i svou vinu a milosrdnou, vskutku křesťanskou lásku. Věřím, že je to jeho šance, jak najít cestu k nápravě.

Další články z podrubriky Ze zápisníku diplomata

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti