Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

24.5.2008 

Pomoc misijím přináší požehnání naší zemi

říká O.Jiří Šlégr, národní ředitel Papežských misijních děl

Česká sekce RV

V Římě se konalo každoroční setkání národních ředitelů Papežských misijních děl. Za Českou republiku se ho účastnil O.Jiří Šlégr, kterému jsme položili několik otázek.

Otče, mohl byste krátce představit program tohoto každoročního setkání?
Setkání svolává a zahajuje prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kard. Ivan Dias. Začínalo mší svatou v bazilice sv. Petra a po té následovala audience u našeho šéfa, protože jsme Papežská misijní díla, takže jsme byli ne na koberečku, ale na krásném setkání. Je to vždycky veliké povzbuzení vidět toho člověka, kterého si Bůh volí jako viditelnou hlavu své církve a jako toho největšího misionáře na této zemi. My jsme vlastně v jeho službách.

Jak potom probíhá vaše setkání?
Na začátku vždycky bývají takzvané studijní nebo formační dny, kde vždycky diskutujeme o tom, jaké mají jednotlivé kontinenty problémy a jak je řeší.

A co řeší Evropa?
Evropa řeší to, jak nově implantovat misijního ducha, protože silně trpí sekularismem a individualismem. Diskutovali jsme o tom, co si vzájemně můžeme s jednotlivými kontinenty nabídnout, o tom, co si my můžeme vzít od nich a co můžeme jim nabídnout my, protože toho máme dost, aby byl Pán Ježíš hlásán takový, jakým on je. A panovala tam taková naděje, i přes různé starosti a problémy, které u nás máme jako např. nedostatek povolání a úbytek věřících. Farníkům v našich méně početných farnostech, kteří si někdy stýskají, že jich je málo, vždycky zdůrazňuji, že církev netvoří jenom oni.

Co je úkolem Papežských misijních děl? Je to hlavně obstarávání peněz na zahraniční misie anebo také misijní činnost u nás doma?
Když jsem před několika lety u nás vyslovil pojem misie, tak si mnozí představili černoušky v Africe, a říkali: ?To my dělat nebudeme. My potřebujeme dělat něco u nás.? Ta práce u nás však vychází z poslání Ježíše Krista a týká se celého světa, a tedy také těch tzv. misijních území, která jsou určena a spravována Kongregací pro evangelizaci národů. To je dnes přibližně 40% katolického světa, kde je velice nutně třeba finančně podporovat místní církev.

Misijní území je tedy území, kde církev potřebuje finanční podporu?
Ano. Přesně tak. Ale jde to ruku v ruce také s podporou duchovní. Modlíme se za ně a tam, kam posíláme peníze, se zase modlí za nás. I moje přítomnost na tomto setkání v Římě vlastně také slouží k tomu, aby byla vybrána ta místa, která nejnaléhavěji potřebují pomoc. A mnohdy vidíme, že jde opravdu o záchranu života, např. v místech, kde se válčí, kde jsou zneužívány děti k vojenským operacím (na severu Ugandy) a nebo trpí hladem nebo nedostatkem pitné vody anebo nemají nikoho, kdo by je seznámil s Pánem Ježíšem. Jde totiž o pomoc nejen humanitární, ale i duchovní. Právě to nám také připomínal kard. Ivan Dias, že my nejsme jen sociální pracovníci, placení státem za to, že někomu někde poslouží. To dokážou jiní a třeba i lépe než my, ale my máme být odborníky na tuto duchovní pomoc, na to, co chce Pán Ježíš. První co Pán Ježíš přikázal, bylo: jděte hlásat evangeliu. A teprve potom: uzdravujte nemocné atd. Misijní pomoc se ovšem netýká jen ředitelů Papežských misijních děl, ale týká se každého křesťana, každého katolíka. Hlavní ovšem je, aby každá, i ta nejnepatrnější materiální pomoc, byla vždycky poskytována s láskou.

Mohl popsat nějaké konkrétní projekty, na nichž se podílí Česká republika?
Tak Česká republika má ? jako ostatní země - na starosti tři konkrétní oblasti. Jednou z nich je oblast, na kterou se i u nás vybírá při misijní neděli, kdy se vybere tak 15 milionů korun a bohudíky to rok od roku většinou stoupá. Tedy ta je v působnosti Papežského misijního díla šíření víry, které má na starosti takové větší projekty. Pomáhá při budově kostelů, nemocnic, katechetických programů a vůbec základní struktury, udržuje základní chod misijních diecézí ve světě. Celosvětově se každoročně vybírá na tuto oblast kolem 120-130 milionů dolarů.

Vedle toho ? a to je druhá oblast - je Papežské misijní dílo dětí. Ve světě bývají na toto dílo také v jednotlivých církevních provinciích vyhlašovány sbírky. U nás tomu tak není. Všechno závisí na tom, co nám lidé pošlou, na iniciativách jako je tzv. Misijní koláč, děti malují pohledy, pořádáme misijní jarmark a podobné miniakce, při nichž se na toto dílo vybírá. Minulý rok se u nás vybralo přes 7 milionů korun. A my z toho pak posíláme peníze např. do Ugandy, Bangladéše, Malawi, Indie, na Madagaskar. Teď budeme vybírat nějaká místa v Papuy Nové Guinei, kterou jsem nedávno za tímto účelem navštívil. Mám radost z toho, že mnoho tisíc dětí z této naší pomoci může čerpat. Podílíme se také na programech záchrany oněch dětských vojáků. Ale nejde jenom o to, že my pomáháme jim, protože oni jsou také bohatí. Jinak. A z toho svého bohatství dávají zase nám. Modlí se za nás i denně, růženec apod.

A tou třetí oblastí, na kterou u nás také není vyhlášena celostátní sbírka je Papežské misijní dílo sv. Petra Apoštola, které určené na podporu povolání, seminaristů a kněží. I tady bylo u nás vybráno třeba jen loni přes 2 miliony korun. Mám z toho velikou radost, že se lidé zapojují do této pomoci. Je to jako kdybychom si představili velkou frontu zájemců o studium na kněžství, kteří čekají, až budou mít finanční prostředky, aby mohli začít studovat. A tak tomu v těch misiích opravdu je, že některá povolání musí být odmítána z nedostatku financí. Díky podpoře tohoto Papežského díla je každý rok vysvěceno kolem 2 tisíc novokněží a pomoc se poskytuje asi 110 tisícům seminaristů, a dále přibližně 10 tisícům noviců a novicek.

Jednotlivá národní Papežská misijní díla mohou být na těchto římských setkáních také konfrontována. Máte v tomto směru nějaký vzkaz pro nás?
Ten vzkaz je jednička podtržená, protože opravdu mám velikou radost z toho, co se dělá. Těsně před tím než sem odjel do Říma, přišel mi dopis od našeho prefekta Kongregace pro evangelizaci kard. Diase, který reagoval na výroční zprávu, kterou jsem mu poslal. A kromě jiného v něm projevil velkou radost z našeho misijního setkání dětí, které se konalo v Brně a na které přijelo kolem 2 tisíc účastníků a děti mu tam ? také Svatému otci - napsaly dopis. A Svatý otec jim jeho prostřednictvím poslal krásnou odpověď, takže to je taková pochvala pro děti, že jsou super a že tady se o tom ví. Je také fakt, že naše pomoc, která přichází do misií, se každý rok zvyšuje, a to nejen o nějaká procenta. Myslím, že to bude také velkým požehnáním pro naši zemi. Není to, samozřejmě, pochvala pro mne, protože já jsem jen takový profesionální žebrák, ale chtěl bych poděkovat především všem pomocníkům a dobrovolníkům, ať už o nich vím anebo zůstávají ve skrytu.

Za rozhovor poděkovala Johana Bronková


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.5.20 Papež: Misie je nezaslouženým darem Ducha, nikoli výsledkem strategií
7.4.20 Papež ustavil fond pro misijní oblasti postižené koronavirem
24.3.20 Den modlitby a postu za misionářské mučedníky: Zamilovat se a žít
4.6.19 Papež: Misie jako paradigma církevního života a pastorace
1.6.18 Papež k ředitelům Papežských misijních děl: Nebojte se novinek Ducha svatého



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti