Aby dědictví evangelních hodnot bylo předáváno celistvé

7.9.2008 

Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně v Cagliari, Sardinie

Drazí bratři a sestry,
na konci této slavné eucharistické oběti obraťme ještě jednou svůj pohled ke ?sladké Královně Sardů? uctívané na tomto pahorku Bonaria. Kolik proslulých osobností během staletí přišlo, aby jí vzdali poctu! Kolik mých předchůdců ji chtělo uctít se zvláštní láskou! Blahoslavený Pius IX. rozhodl o její korunovaci. Sv. Pius X. ji před sto lety prohlásil za patronku celé Sardinie. Pius XI. udělil nové svatyni titul menší baziliky. Pius XII. byl zde před 50 lety duchovně přítomen zvláštním poselstvím vysílaným, Vatikánským rozhlasem a blahoslavený Jan XXIII. v roce 1960 poslal list k znovuotevření svatyně po rekonstrukci. Prvním papežem, který se po 1650 letech na ostrov vrátil, byl Boží služebník Pavel VI., který navštívil svatyni 24. dubna 1970. A 20. 10. 1985 zůstal na modlitbách před sochou Madony milovaný Jan Pavel II. Po stopách papežů, kteří mě předešli i já zvolil svatyni na Bonarii, abych vykonal pastorální návštěvu, kterou bych chtěl obejmout celou Sardinii.

Chceme dnes obnovit zasvěcení města Cagliari, Sardinie a každého z jejích obyvatel Panně Marii. Kéž i nadále Svatá Panna bdí nade všemi a nad každým, aby dědictví evangelních hodnot bylo novým generacím předáváno celistvé a aby Kristus vládl v rodinách, ve společenstvích, v různých prostředích společnosti. Zvláště však kéž Madona chrání ty, kteří v této chvíli potřebují její mateřský zásah: děti a mladé, staré lidi a rodiny, nemocné a všechny trpící.

Jsouce si vědomi důležité úlohy, jakou má Maria v existenci každého z nás, jako oddaní synové oslavujeme dnes její Narození. Tato událost je základní etapou nazaretské rodiny, kolébky našeho vykoupení, událost, která se týká všech, protože každý dar, který Jí udělil Bůh, udělil jej, když myslel na každého z nás, na své děti. Proto s nesmírnou vděčností prosíme Marii, Matku vtěleného Slova a naši Matku, aby chránila každou pozemskou maminku: ty, které spolu s manželem vychovávají děti v harmonickém prostředí rodiny, i ty, které se z různých důvodů ocitli samy, aby čelili tak náročnému úkolu. Kéž všechny dokážou s oddaností a věrností konat svou každodenní službu v rodině, v církvi a ve společnosti. Kéž je pro všechny P. Maria podporou, posilou a nadějí!

Pod Mariiným pohledem chci připomenout drahé obyvatelstvo Haiti, krutě zkoušené v těchto dnech, když se ostrovem přehnaly tři uragány. Prosím za oběti, bohužel četné, a za ty, kteří zůstali bez střechy nad hlavou. Jsou blízko celému národu a doufám, že mu co nejdříve dostane nezbytné pomoci. Všechny svěřuji mateřské ochraně Naší Paní z Bonarie.

Přeložil Josef Koláček.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.