Misionáři vítají vznik Afrického soudu pro lidská a občanská práva

26.1.2004 

Včerejším dnem vstoupil oficiálně v platnost Protokol, který ustanovuje ?Africký soud pro lidská a občanská práva.? Není ještě určeno, kde bude sídlit a doposud nebyli jmenováni jeho soudci. Přesto znamená ustanovení nového nástroje zaručující lidská práva velký krok kupředu. Dokument ratifikovalo 15 z 53 států, sdružených v Africké unii. Podobně jako se Evropané mohou odvolat k Evropskému soudu ve Štrasburku, dostávají Afričané možnost předložit soudu všechny kontroverzní případy spojené s aplikací a interpretací Africké charty práv, schválené 27. června 1981 (v platnost vešla o 5 let později).

Ustanovení soudu přivítali afričtí misionáři. Otec Claudio Marano, který působí v hlavním městě Burundi, Bujumbuř, komentuje situaci Afrických států slovy:

"Problém Afriky je problémem, který se týká autorit a politiky, je to problém vládců. Každý stát má svého představitele ? řečeno kulturně ? který si může dělat ve vedení státu co chce. Když se podaří rozbít tento řetěz, znamená to, že se podařilo vstoupit do mezinárodní politiky, kterou charakterizuje to, že všichni mají stejná práva a povinnosti. Zdá se mi, že tento soud patří právě do této oblasti. Pokud jde o africkou Chartu lidských práv, myslím, že zůstala bohužel jen na papíře. V každém státu probíhá řada skrytých válek, ať už jde o vzbouřence nebo ne, oblasti chudší nebo bohatší."

Na dotaz k čemu může sloužit Soud pro otázky lidských práv např. takové zemi, jako je Burundi, kde za posledních deset let stála občanský válka životy 300 tisíc lidí, otec Marano odpovídá, že existence Soudu může ppřispět k procesu otevření Burundi jiným státům. "Dokud je to místo, kam nikdo nesměl strčit nos, pokud nešlo o humanitární pomoc, která pomáhá lidem přežít, bude tu nadále vládnout nespravedlnost." - uzavírá italský misionář.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.