Biskupové Uruguaye na návštěvě u Apoštolského stolce

22.9.2008 

První skupinu uruguayských biskupů, kteří jsou v Římě na návštěvě ?ad limina apostolorum? dnes přijal na audienci Benedikt XVI.

Bývalá španělská kolonie Uruguay získala nezávislost v roce 1825. Má 3,3 miliónu obyvatel z nichž téměř 78% se hlásí ke katolické církvi. Kromě nich tu žije také skoro 5% protestantů. V čele uruguayské biskupské konference stojí biskup diecéze Mercedes, mons. Carlos Collazzi. Ten Vatikánskému rozhlasu popsal situaci v zemi:

?Situace je velmi podobná té v celé Latinské Americe, ale Uruguay je svým způsobem vyjímečná kvůli velké přítomnosti přistěhovalců. Naše příjmení jsou italská, španělská, německá. Vzhledem ke zbytku kontinentu tu nemáme prakticky žádné domorodce a jsme v mnoha směrech velmi podobní Evropě. Pro mnohé obyvatele latinské Ameriky je Uruguay místem, kde je budoucnost jistá. Přicházejí sem a každý z nich si přináší svou kulturu. A to je zvláštnost naší země.?

Podobně jako ve zbytku Latinské Ameriky se církev potýká s problematikou ochrany života a rodiny. V zemi se aktuálně hovoří o depenalizaci interrupcí.

?Spoléháme na našeho prezidenta, který je původním povoláním lékař. Ten několikrát prohlásil, že pokud by parlament propotratový zákon schválil, použil by své právo veta.?

Apoštolským nunciem v Uruguay je mons. Janusz Bolonek. Katolická církev tu má jednu arcidiecézi a devět diecézí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.