Kard. Bertone se vrátil z návštěvy Chorvatska

22.9.2008 

Státní sekretář Vatikánu, kardinál Tarcisio Bertone včera ukončil svou několikadenní návštěvu Chorvatska. V neděli dopoledne na prostranství před tamní katedrálou předsedal eucharistické bohoslužbě k 10. výročí beatifikace kardinála Aloise Stepinace, kterého během své druhé pastorační cesty do Chorvatska prohlásil za blahoslaveného Jan Pavel II.

Kardinál Bertone se v Chorvatsku setkal také s chorvatským prezidentem Stjepanem Mesicem a premiérem Ivo Sanaderem a s chorvatskými biskupy. Účastnil se také modlitební vigilie s mladými. ?Svatý otec mě pověřil, abych vás od něj srdečně pozdravoval, stále má v paměti i v srdci červencový Světový den mládeže v australském Sydney,? oslovil kardinál Bertone mladé a připomněl jim, že jediný, kdo má moc probudit nás z marných snů, které se často stávají noční můrou, je Kristus.

Ve Splitu také slavil děkovnou bohoslužbu k výročí 1700 let od založení města. Vatikánský státní sekretář ocenil pastorační projekty církve v Chorvatsku a dobré vztahy mezi ní a státem. Ty jsou upraveny čtyřmi smlouvami. Země stojí před vstupem do Evropské unie a chorvatští biskupové vyjádřili svou připravenost přispět k integraci i k zachování národní identity země.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.