Americký viceprezident ve Vatikánu

27.1.2004 

K úsilí o stále větší mezinárodní spolupráci a solidaritu ve službě pokoji vyzval Jan Pavel II. při dnešní audienci viceprezidenta Spojených států, Richarda Cheneyho. "Americký národ si vždy vážil základních hodnot, jakými jsou pokoj, spravedlnost a rovnost," řekl Svatý otec. "Ve Světě poznamenaném konflikty, nespravedlností a rozkolem, lidská rodina ve svém hledání jednoty, míru a úcty ke každému právě tyto hodnoty potřebuje."

Amerického viceprezidenta doprovázela jeho žena a dcera. Po papežské audienci přijal Cheneyho vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano, spolu s novým šéfem vatikánské diplomacie, arcibiskupem Giovanni Lajolem.

Jak informoval ředitel Tiskového sálu Svatého stolce tématem rozhovoru se Svatým otcem i s kardinálem státním sekretářem byla situace na Středním Východě, zejména mírový proces ve Svaté zemi a vývoj situace v Iráku. Hovořilo se rovněž o řadě morálních a náboženských problémů, jako je obrana života, rodiny, solidarity a náboženské svobody. "Svatý stolec si váží postoje americké vlády k těmto otázkám," uvedl vatikánský tiskový mluvčí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.