Skončilo zasedání Německé biskupské konference

25.9.2008 

V biskupském semináři ve Fuldě končí podzimní zasedání Německé biskupské konference. Poprvé probíhalo pod vedením mons. Roberta Zollitsche, arcibiskupa Freiburgu. Jeho hlavním tématem byla ?Reflexe o misijním dialogu církve s naší dobou.? Jedním z problémů, kterým se němečtí biskupové zabývali, byla také otázka iráckých uprchlíků. Pro Vatikánský rozhlas o ní mluvil arcibiskup z Bamberku, Mons. Ludwig Schick:

?Němečtí biskupové žádají o pomoc pro irácké uprchlíky nejen u vlády, ale také u dalších evropských vlád, protože situace křesťanů v Iráku je skutečně špatná. Podle odhadů jich odešlo až 30 tisíc do Libanonu, Sýrie a dalších zemí. Potřebují najít místo, kam jít, kde se dá žít.?

Co byste řekl k prohlášení iráckého premiéra Al Malikiho, že křesťané jsou pro Irák důležití?
?Je to pravda a také my bychom si přáli, aby křesťané zůstali v Iráku, ale musíme mít na zřeteli dva cíle. První se týká těch, kdo už jsou mimo Irák a hledají místo, kde by mohli žít v pokoji. A tohle místo by mohlo být v řadě Evropských zemí. Druhý cíl se váže k požadavku, aby se situace v Iráku zlepšila natolik, že by křesťané i všichni ostatní mohli v pokoji žít ve své vlasti.?

- říká arcibiskup Schick z Bamberku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.