V Chorvatsku radikálně klesá počet potratů

4.10.2008 

O více než 90% klesl počet potratů v Chorvatsku. Je to také jediná země v Evropě, kde systematicky roste počet vícedětných rodin, s nejméně třemi dětmi.
Údaje zveřejnilo italské sdružení Společnost Papeže Jana XXIII., které se aktivně angažuje v ochraně života. Jak informoval jeden z jejích členů, Andrea Mazzi, snížení počtu potratů se týká let 1985-2005. Před dvaceti lety jich bylo 50 tisíc ročně a před třemi lety 4,5 tisíce. Mazzi zdůrazňuje, že Chorvatsko je fenoménem ve světovém měřítku. K výraznému snížení počtu potratů došlo přesto, že stále platí zákon dovolující jejich vykonávání až do 10 týdne života dítěte. V pozdějším období vydává povolení k interrupci lékařská komise v případě ohrožení života nebo zdraví matky, poškození plodu nebo když je těhotenství důsledkem znásilnění.
Chorvatsko je také zemí s jedním z nejnižších počtů nakažených virem HIV. Mazzi je přesvědčen, že jednou z příčin této ?chorvatské? anomálie? je katolická víra a zbožnost, zejména velmi rozšířený mariánský kult. Agentura Zenit zároveň připomíná názor někdejšího apoštolského nuncia v Chorvatsku, arcibiskupa Francisco Javiera Lozany, který označil Chorvaty za nejkatoličtější národ dnešní Evropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.