Synod by mohl zintenzívnit dialog mezi pastýři, teology a exegety - říká kard.Ouellet

6.10.2008 

Po promluvě Svatého otce pozdravil shromáždění biskupského synodu jeden z předsedajících delegátů, prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Joseph Levada. S odvoláním na dogmatickou konstituci II. Vatikánského koncilu Dei Verbum zdůraznil jednotu Písma Svatého a tradice, jejich jediný zdroj a vzájemnou komunikaci. ?Jedině živá tradice církve dovoluje, aby Písmo svaté bylo chápáno jako autentické Boží slovo, které je průvodcem, normou a pravidlem pro život církve a duchovní růst věřících. Z toho vychází odmítnutí každé interpretace, která by byla subjektivní nebo založená pouze na singulární zkušenosti či byla plodem jednostranné analýzy, neschopné pojmout globální smysl, který během staletí vedl tradici celého Božího lidu.? - řekl v promluvě k synodním otcům kardinál Levada a zdůraznil odpovědnost Magisteria i jednotlivých biskupů, kterým koncil výslovně ukládá, že mají učit věřící správnému užívání posvátných knih. (Dei Verbum, 25).

Generální sekretář Synodu, mons. Eterović, pak krátce představil novinky probíhajícího Synodu, jako je pět referátů o situaci církve na jednotlivých kontinentech.

Hlavní projev dnešního dopoledne, Relatio ante disceptationem, tzn. přednášku předcházející diskusi, pronesl hlavní relátor synodu, kanadský kardinál Marc Ouellet. ?Synod má před sebou velký úkol: postavit se čelem k předávání víry v Boží Slovo dnes. V pluralistickém světě, charakterizovaném relativismem a esoterismem, samotná poznatelnost Zjevení vyžaduje vysvětlení.?
V rozboru konkrétních kritických bodů se kardinál Ouellet zastavil u liturgie a zejména u homilie. Nespokojenost mnoha věřících s kázáním ? řekl ? ?do jisté míry vysvětluje odchod mnoha katolíků k jiným náboženským skupinám.? Připomněl také ?současné konflikty a napětí? ohledně interpretace Písma v Církvi. Zejména poukázal na ?krizi exegese?, která zasahuje celé církevní společenství ?vytváří často nezdravou atmosféru napětí mezi univerzitní teologií a magisteriem.? Jak podotkl arcibiskup z Québecu, právě v této věci by Synod mohl ?zintenzívnit dialog mezi pastýři, teology a exegety.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.