Ekumenická spolupráce na Synodu

9.10.2008 

Ve Vatikánu pokračují práce synodu biskupů o Božím slově. Dnešní vystoupení a debaty se soustředily na výklad Bible. V tomto kontextu přináší plody mimo jiné i přítomnost nekatolických křesťanů na práci synodu.
K tomu kardinál Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů:

Když studuji Písmo svaté a konzultuji komentáře, čtu jak protestantské, tak katolické. Zde nejsou již konfesní hranice znát?.
Setkali jsme se dnes opět s těmito nekatolickými účastníky: velmi na ně zapůsobila otevřenost a přátelská atmosféra, která vládne v pracovních skupinách, kterých se dosud účastnili. Mohou zcela svobodně zasahovat do debaty a dostávají veškeré podklady, stejně tak v plenárním zasedání? Protestanti nám měli hodně co říci o výkladu Bible. A to má vliv. Oni mají velký vliv. Dnes jsem je požádal, aby mi dali písemně to, o čem mluvili, a já to budu dávat dál a budu s tím pracovat. Je to skutečně bratrská spolupráce?
Velmi významné je ? a to tom bych se ještě rád zmínil - že se poprvé synodu účastní Ekumenický patriarcha. Mimochodem: on je letos v Římě již potřetí! To se ještě nikdy v dějinách nestalo! Poukazuje to na to, že se stále přibližujeme, přestože konečná jednota ještě není zcela na dosah. Patriarcha přijel na synod rád a to svědčí o tom, že jsme se vydali na společnou cestu a chceme v ní spolupracovat?

Tak komentoval současné dění na synodu kardinál Kasper.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.