Benedikt XVI.: V Brucknerově díle se odráží víra autora

14.10.2008 

?Šestá symfonie Antona Brucknera je směsí zbožnosti a hlubohého mysticismu,? ocenil Benedikt XVI. dílo, které si včera v podvečer vyslechl v bazilice sv. Pavla za hradbami v podání Vídeňských filharmoniků pod vedením Christofa Eschenbacha. Koncert pořádala organizace Pro Musica e Arte Sacra.

? Drazí přátelé, vaší profesionalitou a uměleckými schopnostmi se pokaždé dotýkáte srdcí posluchačů a v rozechvíváte v nich, při poslechu nádherné Brucknerovy hudby, každou strunu lidskosti. Vaším hudebním nadáním ukazujete cestu k božskému. (...) V šesté symfonii se odráží víra jejího autora, který svými skladbami dokázal předávat náboženský pohled na život a na dějiny. Anton Brukner čerpal z rakouského baroka a schubertovské tradice lidové hudby, a můžeme říci, že dovedl až do nejzazších důsledků romantický proces interiorizace. Při poslechu této slavné skladby v bazilice zasvěcené svatému Pavlovi člověku na mysli zcela spontáně vytane pasáž z Prvního listu Korinťanům, v němž apoštol, po té co hovořil o různosti a jednotě darů, přirovnává Církev k lidskému tělu složenému z mnoha rozličných částí, přičemž všechny jsou potřebné pro jeho dobré fungování.
Také orchestr a sbor jsou složeny z mnoha různých nástrojů a hlasů, které, když ladí přinášejí harmonickou melodii, příjemnou pro ucho i pro duši.?
řekl papež po včerejším koncertu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.