Zemřel kard. González

14.10.2008 

Pastýř, ?který církvi sloužil intenzivně? a ?až do poslední chvíle angažovaný v evangelizaci,? tak připomněl Benedikt XVI. postavu ekvádorského kardinála Antonia José González Zumarrágu, který zemřel včera ve věku 83 let.
Úmrtí quitského emeritního arcibiskupa oznámila ekvádorská biskupská konference, jejíž členové jsou v těchto dnech v Římě na kanonické návštěvě ad Limina Apostolorum. Pohřeb zesnulého kardinála proběhl v ekvádorském hlavním městě dnes v poledne. Jeho tělo bylo uloženo do krypty místní baziliky.
Kardinál González Zumárraga se narodil v roce 1925 v ekvádorském Pujilí. Kněžské svěcení přijal v roce 1951. Na Papežské univerzitě v Salamance obhájil doktorát z církevního práva. Pak vyučoval na papežské univerzitě v Ekvádoru. V roce 1969 ho Pavel VI. jmenoval pomocným biskupem v Quito. V roce 1985 se stal quitským arcibiskupem a v roce 2001 kardinálem. V rámci biskupské konference byl kardinál González například předsedou Komise pro evangelizaci a katechezi. Angažoval se také v problematice imigrantů.

Ekvádorští biskupové se dnes ráno za duši zesnulého spolubratra modlili při mši na poděkování za kanonizaci sv. Narcisy Martillo Moràn.
Kardinálské kolegium ná nyní 192 členů, z toho 116 má právo volit na konkláve, ostatním 76 je přes osmdesát let.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.