Církev má nabízet reflexi politikům, když je ve hře důstojnost člověka

17.10.2008 

K velké misii ohlášené latinskoamerickým episkopátem, povzbudil Benedikt XVI. biskupy Ekvádoru, kteří jsou v Římě na návštěvě ad Limina. Jak připomněl (při audienci 16.10.) v srpnu ji potvrdil Třetí Americký misijní kongres právě v hlavním městě Ekvádoru, Quitu.

?V současné dějinné situaci potřebuje ekvádorská církev zralé a angažované laiky. Skrze důkladnou věroučnou formaci a hluboký vnitřní život mají žít svým specifickým povoláním, totiž vnášet Kristovo světlo do celé společnosti, v sociální, kulturní i politické oblasti,? řekl Papež.

Benedikt XVI. na druhou stranu poznamenal, že činnost církve nemá být přímo spojována s politikou. Jejím úkolem je nicméně nabízet reflexi a morální soudy také v politických otázkách, které se týkají důstojnosti člověka. ?Mezi nimi je třeba zdůraznit, vzhledem k jejich významu pro budoucnost vašeho národa ? pokračoval Papež ? podporu trvalé rodiny založené na lásce muže a ženy, obranu lidského života od početí do přirozené smrti, ale také odpovědnost rodičů za morální výchovu dětí.? ? řekl Benedikt XVI. v promluvě k ekvádorským biskupům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.