Prvním misionářským úkolem každého z nás je modlitba

19.10.2008 

Promluva Benedikta XVI. před Anděl Páně v Pompejích

Drazí bratři a sestry,
Po slavnostní eucharistické bohoslužbě a tradiční modlitbě k Madonně z Pompejí, jako každou neděli, ještě jednou obracíme pohled k Marii modlitbou Anděl Páně. Jí svěřujeme velké záměry círve a lidstva. Zvlášť se modlíme za Řádné zasedání biskupského synodu, který probíhá v Římě a má za téma: ?Slovo Boží v životě a poslání církve?, aby každé komunitě křesťanů přineslo opravdovou obnovu. Další úmysl této modlitby je za dnešní Světový den misií, který nám v probíhajícím roce svatého Pavla nabízí k rozjímání slavný apoštolův výrok: ?Běda mi, kdybych nehlásal evangelium? (1 Kor 9,16). V říjnu, v tomto měsíci misií a růžence, nabízejí svatý růženec za misie a za evangelizaci mnozí věřící a mnohá společenství. Jsem proto rád, že se dnes nacházím zde v Pompejích, na tak důležitém poutním místě zasvěcením Panně Marie Růžencové. To mi dává příležitost připomenout, že prvním misionářským úkolem každého z nás je modlitba. Především modlitba za to, aby se připravila cesta evangeliu; aby se srdce otevřela Božímu tajemství a aby se duše připravily na přijetí jeho Slova spásy.

A pak je tu v dnešní den další šťastná shoda, právě dnes byli v Lisieux beatifikováni Louis Martin a Zelie Guérin, rodiče svatí Terezie od Dítěte Ježíše, kterou Pius XI. prohlásil patronkou misií. Tito nový blahoslavení svou modlitbou a evangelním svědectvím doprovázeli a sdíleli cestu své dcery, kterou Pán povolal, aby se mu ve zdech Karmelu bez výhrad zasvětila. Zde ve skrytosti klauzury Svatá Terezie uskutečnila své povolání: ?V srdci církve, mé matky, budu láskou? (Manuscritis autobiographiques, Lisieux 1957, 229). V myšlenkách na beatifikaci manželů Martinových bych rád zvolil ještě jeden úmysl, který mi velmi leží na srdci: rodina, jejíž role je pro výchovu dětí k otevřenosti a zodpovědnosti vůči světu a jeho problémům, stejně tak jako k formaci povolání k misionářskému životu podstatná. A nyní, podobně jako rodiny, které na toto místo vykonaly pouť před měsícem, prosme Madonu z Pompejí o mateřskou ochranu pro všechny rodiny světa, a mysleme při tom i na VI. Světové setkání rodin, které se bude konat v lednu 2009 v Mexiku.

V tento Světový den misií se zvláště připojujeme k poutníkům shromážděným v Lisieux na beatifikaci Louise a Zelie Martinových, rodičů svaté Terezie od Dítěte Ježíše, patronky misií. Svým životem příkladného páru hlásali světu Kristovo evangelium. Svou víru žili vroucně a vnášeli ji do své rodiny a do svého okolí. Kéž je jejich společná modlitba pramenem radosti a naděje všech rodičů a všech rodin.

Přeložila Markéta Šindelářová.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.