Před 50 lety byl zvolen Jan XXIII.

28.10.2008 

Před 50 lety byl zvolen Jan XXIII. Na dnešek připadá 50. výročí volby Jana XXIII. na Petrův Stolec. Na oslavy do Říma přijelo na 3000 věřících z rodné diecéze blahoslaveného Papeže ? Bergama. Dnes v podvečer s nimi sloužil mši svatou ve Vatikánské bazilice kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone, a v závěru je pozdravil Svatý otec.

?Vskutku mimořádným darem, který byl dán církvi skrze Jana XIII. byl II. všeobecný vatikánský koncil, který svolal, připravil a zahájil. Všichni máme za úkol přijmout tento dar odpovídajícím způsobem, nepřestat rozvažovat o jeho učení a vnášet do života jeho doporučení.? - řekl mimo jiné Papež.

V rámci jubilejních oslav byl představen také nový film o Angelu Roncallim. Kard. Bertone při té příležitosti citoval výzvu Jana XXIII. při zahájení II. Vatikánského koncilu: ?nevěřte prorokům prohry? a jeho slova vztáhl na současnou krizi.

Po projekci filmu o Janu XXIII. se novináři zeptali kard. Bertoneho na horké téma posledních dní: totiž na případnou návštěvu Benedikta XVI. ve Svaté zemi. Kard. státní sekretář vyjádřil přesvědčení, že k ní jistě dojde, pokud se tam uklidní situace. Dodal, že Papež by se chtěl vydat na Blízký Východ, nejen do Svaté země. Žádné přesné termíny v té věci ale nejsou stanoveny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.