Benedikt XVI.: Darování orgánů musí být vždy darem

7.11.2008 

?Darování orgánů je zvláštní forma svědectví lásky.? Těmito slovy zahájil Benedikt XVI. svou promluvu k účastníkům Mezinárodního kongresu o darování orgánů, který ve Vatikánu pořádá Papežská rada pro život.

?Historie medicíny ukazuje zřetelně velký pokrok v tom, co je možné udělat pro důstojnější život každé trpící osoby. Transplantace tkání a orgánů představují velký výdobytek lékařské vědy a jsou znamením naděje pro mnohé, kteří se ocitli ve vážné zdravotní situaci. Pokud se podíváme kolem sebe, určitě spatříme kolik lidí díky transplantaci orgánů překonalo kritickou fázi a byla jim vrácena radost ze života.?

K tomu by nedošlo bez štědrosti a altruismu těch, kdo orgány darovali.

?Problém dostupnosti životně důležitých orgánů k transplantaci není bohužel pouze teoretický, ale praktický. Dlouhý seznam nemocných, jejichž jediná naděje na přežití je transplantace, je spojený s malou nabídkou, která neodpovídá potřebám.?

Benedikt XVI. připomněl, že při získávání orgánů pro transplantaci je ovšem nutné zachovávat etická pravidla. Tělo nesmí být nikdy považováno za pouhý objekt. Vždy musí být respektována lidská důstojnost. Orgány lze darovat pouze tehdy, pokud tím dárce vážně neohrozí vlastní zdraví a identitu. Zdůraznil, že darování orgánů musí mít vždy právě charakter daru a musí proběhnout v naprosté svobodě.
Papež také označil zneužívání transplantátů a obchod s nimi jako něco, co musí lékařská a vědecká komunita vyloučit. Odsoudil také vytváření a ničení lidských embryí za terapeutickým účelem.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.