Němečtí křesťané doznávají: většina ze strachu mlčela

10.11.2008 

U příležitosti 70. výročí Křišťálové noci, vydali němečtí katolíci a evangelíci společné prohlášení. Odsuzují v něm ?nenávist a násilí?, které se v Německu rozpoutalo v noci z 9. na 10. listopadu 1938. Německá biskupská konference a Rada evangelické církve v Německu připomínají, že během pogromu byli ?ponižováni, ožebračování a vražděni nevinní lidé?. Bylo spáleno a zničeno 1200 synagog a více než 7 tisíc obchodů patřících Židům. Křišťálová noc je považována za počátek vyhlazování židovského obyvatelstva.

?Strašlivý pohled na hořící synagogy se nám na vždy vryl do paměti,? čteme v prohlášení. Obě církve přiznávají, že vůči pronásledování a vraždění panovalo mlčení. A třebaže ? jak dodávají ? uvnitř křesťanských komunit byli lidé, kteří násilí odmítali a poskytovali útočiště pronásledovaným, většina zůstala ze strachu ?pasivní a povolná.?

Podle předsedy Bundestagu Norberta Lammerta jsou dnes němečtí politici jednomyslní v odsuzování všech projevů antisemitismu. Jak dodal, podpora židovské kultury v Německu je jedním z priorit tamního parlamentu: ?Nikde na světě se židovské obce nerozvíjejí tak dynamicky, jako v Německu,? uvedl Norbert Lammert.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.