Setkání Vatikánu a Vrchního Rabinátu státu Izrael

10.11.2008 

Dnes bylo v hlavním městě Maďarska zahájeno dvou denní setkání představitelů Svatého stolce a Vrchního Rabinátu státu Izrael. Na setkání Komise Svatého stolce pro náboženské vztahy s judaismem a delegace Vrchního Rabinátu státu Izrael pro vztahy s katolickou církví se hovoří na téma ?Občanská společnost a náboženství, katolický a židovský pohled?. O cílech tohoto setkání hovoří sekretář zmíněné Papežské komise O. Norbert Hoffmann:

?Zvolili jsme pro toto setkání Maďarsko, protože je to země východní Evropy. Chceme poznat, jaká je situace zmíněného dialogu v těchto zemích, kde je, jak známo, velmi vlivnou také pravoslavná církev, s níž chceme i na tomto poli spolupracovat. Proto bude na tomto setkání přítomen také pozorovatel z Ekumenického patriarchátu. Dalším aspektem nadějí tohoto dialogu je účast mládeže. Oficiálnímu setkání bude totiž předcházet setkání šesti mladých katolíků a šesti Židů. Chceme s jejich pomocí pokročit v našem dialogu, protože jeho budoucnost závisí především na mládeži.?

Součástí Budapešťského setkání židovsko-katolického dialogu je také připomínka včerejšího smutného výročí tzv. ?křišťálové noci?, které v nedělní promluvě zmínil Benedikt XVI. Hovoří o tom účastník probíhajícího setkání ostřihomský arcibiskup kard. Péter Erdö:

?Toto výročí zapadá do našeho setkání. Tuto smutnou událost si musíme připomínat, abychom nikdy nezapomněli a aby se rasistické násilí nebo akty diskriminace proti náboženským či etnickým skupinám už nikdy v dějinách světa neopakovali. Kromě této připomínky se budeme snažit společně s představiteli Svatého stolce také pozvednout hlas na obranu lidských práv křesťanů v Iráku, v Indii a dalších zemích Blízkého Východu.?

Říká kard. Peter Erdö v souvislosti se setkáním mezi Papežskou komisí pro náboženské vztahy s judaismem a delegací Vrchního Rabinátu státu Izrael ve dnech 10. až 12.listopadu v Budapešti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.