Představitel Vatikánu na schůzce ministrů školství Rady Evropy

10.11.2008 

Na dvoudenním setkání ministrů školství Rady Evropy ze zemí, které podepsaly Evropskou kulturní konvenci (5.-7.11) vystoupil jako představitel Svatého stolce také arcibiskup Jean-Louis Brugués, sekretář Kongregace pro katolickou výchovu. Ministři školství Rady Evropy diskutovali na téma ?Výuka paměti pro život svobody a práva v Evropě?. ?Místo, kde se nacházíme, je bohaté na paměť? ? zdůraznil představitel Svatého stolce. ?Došlo tu k dramatickým událostem, které poznamenaly evropské dějiny: k velkým nacistickým shromážděním, ale také k procesu proti těm, kteří spáchali těžké zločiny proti lidskosti. Tato fakta k nám zde promlouvají o dramatu doby, kdy byly popírány svoboda, spravedlnost a byla pošlapávána důstojnost člověka.
Vzpomínka na drama obětí a pocta jejich památce vyžaduje, řekl arcibiskup Brugués, aby si všichni uvědomovali, že ony hrůzné události musí dnes i zítra volat k odpovědnosti při budování našeho kontinentu, aby se v žádném koutu Evropy a celého světa tyto tragédie neopakovaly. Svatý stolec proto oceňuje úsilí zemí Evropské kulturní konvence přispět nejen k poznání minulosti, ale vzájemným porozuměním také k dialogu, k prevenci zločinů proti lidskosti a k upevnění svobody a práva v Evropě.
Paměť proto nesmí přestat otřásat naším srdcem i myslí, vést k rozumu, k přiznání a odmítnutí zla a vzbuzovat v nás odvahu k dobru a odpor proti zlu. Čas plyne a dochází k postupnému ubývání přímých svědků této tragédie, což musí vést k většímu úsilí při záchově paměti a jejího předávání novým generacím. Proto je třeba povzbudit všechny iniciativy, jako např. ?Den památky a prevence zločinů proti lidskosti?, které pomáhají udržovat naživu paměť oněch tragických události, reflektovat je a klást si otázky.?
Řekl na zasedání ministrů školství Rady Evropy zástupce Svatého stolce, arcibiskup Brugués.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.