Křesťané poprvé pozváni do mešity v Pákistánu

28.1.2004 

Poprvé v historii Pákistánu vstoupila křesťanská delegace do mešity Badshahi v Lahore, která je největší muslimskou svatyní v zemi. Příležitost k historické události dala konference na památku Muhammada Abdul Qadir Azada, někdejšího Velkého imána mešity a přesvědčeného zastánce islámsko-křesťanského dialogu v Pákistánu.

Křesťanskou delegaci vedl dominikán P. James Channan, konsultant Komise Svatého Stolce pro vztahy s islámem. Otec Channan přednesl jednu z oblíbených biblických pasáží Velkého imána - blahoslavenství z Matoušova evangelia: ?Blahoslavení strůjci pokoje, protože budou nazváni Božími syny.? Poznamenal dále, že pozvání, kterým byl delegaci udělen přístup na kongres, cituje proroka Mohameda, který v VII. století povolil křesťanům modlit se v Mešitě v Medině.

Význam setkání pro nový rozvoj mezináboženského dialogu v Pákistánu ocenila také muslimská strana. ?Je to úžasná událost, že se setkání odehrálo právě v této mešitě. Bude to velký příklad pro celý islámský svět,? komentoval událost Allama Waqarul Husnain Naqvi, Generální sekretář šíitské konference Pákistánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.