Astrofyzik a psycholog novými členy Papežské akademie věd

11.11.2008 

Svatý otec jmenoval dva nové řádné členy Papežské akademie věd. Ode dneška patří do tohoto poradního orgánu indický astrofyzik, prof. Govind Swarup, a francouzský profesor experimentální kognitivní psychologie, Stanislas Dehaene.

Prof. Govind Swarup (nar. 1929) je jedním z průkopníků v oblasti radioastronomie, která se zabývá studiem nebeských těles prostřednictvím rádiového záření emitovaného fyzikálními procesy ve vesmíru. Podle jeho návrhu a vedení byl v jihoindickém Ooty postaven cylindrický radioteleskop, dlouhý 530 m a široký 30 m. V letech 1987 a 1997 se věnoval konstrukci největšího radioteleskopu na světě Giant Metrewave Radio Teleskope, jehož antény jsou rozmístěny v rozsahu 25 km. Prof. Govind Swarup je členem Královské společnosti v Londýně, Third Wolrd Academy of Science, Mezinárodní akademie astronautiky a laureátem řady mezinárodních cen a uznání.

Prof. Stanislas Dehaene (nar. 1965) provádí výzkumy mechanismů probíhajících v mozku za použití metod kognitivní experimentální psychologie, neuropsychologie a tzv. neuroimaging v kombinaci s matematickými modely. Zkoumá jak lidský mozek zpracovává matematická data, jak zachází s jazykem a jak získává poznání. Jeho výzkum přispěl k porozumění organizace poznávacích schopností člověka a jejich patologií. Prof Dehaene je členem pařížské Akademie věd a v roce 2002 se obdržel ?Medaili Pia XI.?, kterou uděluje Papežská akademie věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.